Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Ochrana oceánov v záujme ľudského zdravia

Dátum: Rubrika: Editoriál

Vedci požadujú vytvoriť globálny akčný plán za účelom ochrany oceánov v záujme ľudského zdravia. Táto požiadavka je výsledkom interdisciplinárnej európskej spolupráce s názvom Oceány a verejné zdravie v Európe (Seas Oceans and Public Health In Europe, SOPHIE), ktorá bola realizovaná pod vedením britskej Univerzity v Exeteri a je financovaná z programu Európskej únie – Horizont 2020.

Vedecká komunita načrtla počiatočné kroky, ktoré by mohla široká škála organizácií podniknúť na spoluprácu pri ochrane oceánov, čiže najväčších prepojených ekosystémov na Zemi. Článok bol publikovaný v periodiku American Journal of Public Health.
Vedci požadujú globálne zmeny
Vedci požadujú, aby súčasné oceánske desaťročie OSN pôsobilo ako zmysluplný katalyzátor globálnych zmien a pripomína, že zdravie oceánov je zložito prepojené s ľudským zdravím. Príspevok zdôrazňuje 35 počiatočných krokov pre činnosť rôznych skupín a jednotlivcov vrátane jednotlivých občanov, zdravotníckych pracovníkov, súkromných organizácií, výskumníkov a tvorcov vládnych politík. Jedna z autoriek, profesorka Lora Flemingová z Univerzity v Exeteri uviedla: "Ničivá pandémia COVID-19, klimatické zmeny a ďalšie zmeny životného prostredia a nebezpečný stav naš
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.