Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Nová stupnica bodovania sleduje škodlivé účinky znečistenia soľou v sladkovodných tokoch a riekach

Dátum: Rubrika: Trendy

Cestná soľ, ktorá uľahčuje vašu jazdu do práce v zasnežených dňoch, môže poškodiť kvalitu vody v miestnych riekach a potokoch dlho po skončení zimy.

Nová štúdia vedená vedcami z University of Maryland vrhá svetlo na to, ako zasoľovanie zo zimnej cestnej soli v kombinácii s inými znečisťujúcimi látkami vytvára "chemické koktaily", ktoré môžu ohroziť ekologickú rovnováhu vodných ciest vrátane tých v oblasti Washingtonu, D. C. Výskumníci vyvinuli novú 5-stupňovú stupnicu na sledovanie progresie tohto poškodenia, nástroja, ktorý by mohol v budúcnosti informovať verejnú politiku. Štúdia bola publikovaná online 14. marca 2022 v časopise
Limnology and Oceanography Letters
.
"Uvedomujeme si, že je to naozaj rôznorodý problém, ktorý je spôsobený cestnou soľou, ale aj inými zdrojmi znečistenia soli v našom životnom prostredí - hnojivá, ktoré dávame na plodiny, odpadové vody, ktoré sme vyhadzovali, cesty, ktoré sa rozpadávajú,"
vysvetlil vedúci autor štúdie Sujay Kaushal, profesor na Katedre geológie a vedy o zemskom systéme na University of Maryland.
"A nie je to len chlorid sodný, ktorý sa zvyšuje, sú to všetky tieto ióny soli, ktoré sa rozpúšťajú vo vode, ktoré prispievajú k znečisteniu soľou."
V priebehu času sa mnohé potoky a rieky po celom svete stali slanšími a zásaditejšími. Soľ sa v tomto prípade vzťahuje na širokú škálu rôznych zlúčenín vo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.