Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Čisté, udržateľné palivá vyrobené "zo vzduchu" a plastového odpadu

Dátum: Rubrika: Trendy

Výskumníci preukázali, ako možno oxid uhličitý zachytiť z priemyselných procesov – alebo dokonca priamo zo vzduchu – a premeniť ho na čisté, udržateľné palivá len pomocou energie zo Slnka.

Výskumníci z University of Cambridge vyvinuli solárny ­reaktor, ktorý premieňa zachytený CO2 a plastový odpad na udržateľné palivá a iné cenné chemické produkty. V testoch sa CO2 premenil na syngas, kľúčový stavebný kameň pre trvalo udržateľné kvapalné palivá, a plastové fľaše sa premenili na kyselinu glykolovú, ktorá je široko používaná v kozmetickom priemysle.
Na rozdiel od predchádzajúcich testov technológie solárnych palív však tím bral CO2 z reálnych zdrojov - ako sú priemyselné výfukové plyny alebo samotný vzduch. Výskumníkom sa podarilo zachytiť a koncentrovať CO2 a premeniť ho na udržateľné palivo.
Hoci sú potrebné zlepšenia predtým, ako bude možné túto technológiu použiť v priemyselnom meradle, výsledky uvedené v časopise
Joule
predstavujú ďalší dôležitý krok smerom k výrobe čistých palív, ktoré poháňajú ekonomiku, bez potreby ekologicky deštruktívnej ťažby ropy a plynu.
Výskumná skupina profesora Erwina Reisnera so sídlom na Katedre chémie Yusufa Hamieda už niekoľko rokov vyvíja udržateľné palivá s nulovým čist
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.