Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Aj vlastnosti výrobkov z recyklovaných plastov sa dajú zlepšiť

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Výrobky z recyklovaných zmesových plastov sú často označované ako tzv. „večné drevo“. Tento termín však len čiastočne vystihuje všetky vlastnosti, aplikačné možnosti a rôznorodosť náhrad výrobkov z klasických materiálov. Ich najčastejšie deklarované vlastnosti sú porovnávané s drevom, keďže majú veľmi dlhú životnosť, väčšiu než porovnateľné výrobky z dreva, nenasakujú vodou, sú odolné voči hubám, hnilobe, drevokazným škodcom a netreba ich opakovane natierať. Okrem toho nevytvárajú „triesky“ ako riziko poranenia.

Výrobky z recyklovaných zmesových plastov sú často označované ako tzv. "večné drevo". Tento termín však len čiastočne vystihuje všetky vlastnosti, aplikačné možnosti a rôznorodosť náhrad výrobkov z klasických materiálov. Ich najčastejšie deklarované vlastnosti sú porovnávané s drevom, keďže majú veľmi dlhú životnosť, väčšiu než porovnateľné výrobky z dreva, nenasakujú vodou, sú odolné voči hubám, hnilobe, drevokazným škodcom a netreba ich opakovane natierať. Okrem toho nevytvárajú "triesky" ako riziko poranenia.
Tieto výrobky môžu nahradiť tiež kovové výrobky. V tomto prípade je ich prednosťou to, že nepodliehajú korózii, a teda ich netreba farbiť. Nepotrebujú prakticky žiadnu údržbu po dobu životnosti. Aplikačne môžu nahradiť i výrobky z betónu. Prednosťou výrobkov z plastov je i to, že sa nerozbíjajú a nelámu.
Výrobky zo zmesových plastových odpadov z komunálneho separovaného odpadu nemajú štandardné, konštantné zloženie. Zásadou pri ich výrobe je len základný pomer, keď zmes musí obsahovať približne 35 - 40% tzv. mäkkého podielu, čo je v podstate polyetylén (PE) najčastejšie vo forme fólie, prípadne iných obalovín. Zvyšný podiel 60 - 65% je tzv. "tvrdý" odpad, čo je v podstate to, "čo kontajner dal" s výnimkou polyvinylchloridu (PVC), prípadne malého podielu polyetylénterftalátu (PET).
Problémové vlastnosti
Aj keď sa u výrobkov z recyklovaných zmesových plastov zvyknú uvádzať a vyzdvihovať len kladné vlastnosti, netreba opomenúť ani vlastnosti, ktoré sú horšie než u klasických materiálov. Neznamená to však vylúčenie týchto výrobkov z určitých aplikácií, ale len upozornenie na potrebu vziať do úvahy tieto vlastn
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.