Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Zvyšujú rozpočet na obnovu verejných historických budov, záujem zo strany samospráv je veľký

Kategória: Aktuality Autor/i: Združenie miest a obcí Slovenska Zdroj: ZMOS

Štát pre veľký záujem o obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov zvyšuje rozpočet z eurofondov o 60 miliónov eur. 

„Som veľmi rada, že o výzvu na obnovu historických budov je veľký záujem zo strany samospráv. Podarilo sa nám vyrokovať s Európskou komisiou navýšenie alokácie na toto opatrenie na 210 miliónov eur a zároveň sme výzvu zatraktívnili na základe spätnej väzby zo strany samospráv. Presne takto si predstavujeme efektívny spôsob manažovania investícií z európskych prostriedkov," priblížila podpredsedníčky vlády pre plán obnovy Lívia Vašáková.

„My sme mali v pôvodom zámere 120 miliónov eur, k dnešnému dňu máme žiadosti na skoro 136 miliónov eur, a to už po tom, ako sme šesť žiadostí stornovali. Pribúda to veľmi dobrým tempom. Počet žiadostí je 138, suma žiadostí je 135,8 milióna eur. Ideme ďalej, prvé navýšenie je o ďalších 60 miliónov eur," spresnil minister dopravy Pavol Lančarič. Z doručených žiadostí je podľa jeho slov už 15 žiadostí schválených v celkovej hodnote 13,93 milióna eur.

Slovensko je v EÚ podľa slov Ladislavy Cengelovej, generálnej riaditeľky sekcie bytovej politiky, stavebníctva a mestského rozvoja ministerstva dopravy na čele v obnove bytových budov. „V bytových budovách sme celoeurópsky líder, jedna z najlepších krajín, kde 70 % bytových budov už bolo obnovených. Takéto tempo by sme radi dosiahli aj vo verejných budovách," podčiarkla.

„V rámci prvej výzvy sme otvorili financovanie za 120 miliónov eur s DPH. Teraz sa tam ´prileje´ ďalších 60 miliónov eur a v rámci rokovania v rámci nástroja REPowerEU je určených ďalších 60 miliónov eur pre verejné budovy," doplnila Cengelová.

Zdroj: TASR


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.