Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

ZMOS rokoval s ministrom o oddialení účinnosti zákona o mechanicko-biologickej úprave odpadu pred skládkovaním

Kategória: Aktuality Autor/i: Združenie miest a obcí Slovenska Zdroj: ZMOS

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pokračuje v snahe oddialiť účinnosť zákona o mechanicko-biologickej úprave odpadu pred skládkovaním. Zástupcovia ZMOS rokovali o tejto téme s ministrom životného prostredia SR Milanom Chrenkom.

„ZMOS opakovane na viacerých pracovných rokovaniach i verejne na tlačovej besede požiadal o riešenie tejto situácie. Po prípadnom zavedení by významným spôsobom negatívne ovplyvnila cenotvorubu pre budúci rok pokiaľ ide o poplatok za odpad platený občanom,“ zdôraznil predseda ZMOS a primátor mesta Partizánske Jozef Božik.

Doplnil, že snahou je ochrániť občanov miest a obcí pred veľkým nárastom cien. „Budúci rok bude veľmi ťažký pre občanov i samosprávy, preto sa situáciu snažíme riešiť. Minister si nás pozorne vypočul a je pripravený nám pomôcť. Dohodli sme ďalšie online rokovanie k predmetnej téme za účasti predstaviteľov obcí a miest, ktoré sa pripravili na prípadnú účinnosť zákona od budúceho roka. Pre budúci rok to znamená veľký problém pri raste nákladov za odpad, ktorý môže skomplikovať rodinné rozpočty tisíckam domácností,“ ozrejmil Jozef Božik.

Dodal, že s Milanom Chrenkom sa dohodli aj na samostatnom rokovaní k problematike zonácie. „Vzhľadom na veľmi korektnú a otvorenú komunikáciu si zatelefonujeme a dohodneme obidva termíny rokovaní ZMOS a ministra životného prostredia.“

Stretnutia, ktoré sa na Ministerstve životného prostredia SR v Bratislave konalo vo štvrtok 6. júla 2023, sa zúčastnil aj podpredseda sekcie životného prostredia Rady ZMOS Tomáš Nemeček a odborná expertka Kancelárie ZMOS Slávka Lenčešová.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.