Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

ZMOS: Malé samosprávy budú mať v septembri existenčné problémy

Kategória: Aktuality Autor/i: Združenie miest a obcí Slovenska Zdroj: ZMOS

Ak vláda nevyplatí 108 miliónov eur ako kompenzáciu vysokých cien energií, v septembri budú mať malé samosprávy existenčné problémy. Ich predstavitelia na to poukázali na zasadnutí Komory obcí Rady ZMOS, ktoré sa uskutočnilo v obci Medzibrod.

„Vyjasnili sme si, čo všetko urobili prijaté zákony v parlamente a rozhodnutia vlády na rozpočty nielen malých obcí. Ak nám vláda neuvoľní požadovaných 108 miliónov eur ako kompenzáciu vysokých cien energií, v septembri budú mať malé samosprávy existenčné problémy. Týka sa to prevádzky materských škôl i ostatných originálnych kompetencií, ktoré obce majú, je ich viac ako 3500. Komora obcí zastupuje 2746 obcí v rámci Slovenska. Tak, ako žijú obyvatelia dôstojne v mestách, tak isto žiadame, aby dôstojne žili v každej jednej malej obci, lebo si to zaslúžia,“ zdôraznila na tlačovej besede, ktorú si pozrite TU, po zasadnutí Komory obcí Rady ZMOS v stredu 2. augusta 2023 Božena Kováčová, predsedníčka Komory obcí Rady ZMOS a starostka obce Janova Lehota, ktorá sa dotkla aj témy reformy verejnej správy.

„Žiadame, aby sme boli prizvaní k jej tvorbe, aby sme dali stanovisko. Chceme, aby občania vedeli, do akej reformy, ak v budúcnosti bude, ideme,“ povedala.

„Malé obce majú dlhodobo problém s podfinancovaním a občas aj so zabezpečovaním základných služieb pre svojich obyvateľov. Štát by sa mal na to pozerať a malo by mu záležať na občanovi - či býva v malej obci, alebo v meste, mal by mať rovnakú kvalitu života. Sme v situácií, že všetky obce majú finančné problémy,“ uviedla Martina Kubišová, podpredsedníčka Komory obcí Rady ZMOS a starostka obce Kynceľová. 

Podpredseda Komory obcí Rady ZMOS a starosta obce Nižný Hrušov Ján Fenčák pripomenul, že od septembra začne nový školský rok a štát by mal pomôcť s dofinancovaním originálnych kompetencií. „Materské školy nie sú len platy učiteľov a zamestnancov, ale aj dlhodobo podfinancované koeficienty, ktorými sa originálne kompetencie financujú. Potrebujeme podporiť originálne kompetencie, aby sme financie nemuseli vyberať z vreciek rodičov. Chceme rezort školstva požiadať, aby na tento účel našiel zdroje,“ vyzval Ján Fenčák. 

„Malé obce aktuálne majú problém, stredné a veľké obce sa k nemu blížia od septembra kvôli desať percentnému navýšeniu miezd vo verejnej správe. Tieto financie nám budú v rozpočtoch chýbať, preto vládu žiadame o dofinancovanie samospráv,“ vysvetlil Ján Fenčák.

Prvý podpredseda ZMOS a starosta obce Ratkovce Martin Červenka pripomenul, že aj Najvyšší kontrolný úrad SR potvrdil, že štát koná protiústavne, keď dáva kompetencie, ale nedáva peniaze. „Na úseku školstva sa dostávame k témam, kde štát nariadil, aby sme zabezpečili materské školy pre všetky deti, aj keď to nedokážeme zabezpečiť a financie na to sme nedostali,“ uviedol.

Gabriel Mihályi, predseda sekcie verejnej správy Rady ZMOS a starosta obce Jesenské sa na tlačovej besede venoval téme Centier zdieľaných služieb. „Je na čase, aby sme obnovili dôveru vo verejnej správe, pilotné projekty by mali byť prvým krokom. Vyzývame všetky partnerské inštitúcie, aby sme o aj o tejto výzve komunikovali. Nielen aby sme čítali manuály, ale hovorili o cieľoch, ktoré chceme dosiahnuť - čo sa očakáva a hlavne aby sme nezabudli na občanov, pre nich budú Centrá zdieľaných služieb budované,“ vyzval Gabriel Mihályi.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.