Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

ZMOS a SK8 chcú pri kompenzáciách energií pomoc prezidentky, tá pohotovo reagovala

Kategória: Aktuality Autor/i: Združenie miest a obcí Slovenska Zdroj: ZMOS

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov (SK8) žiadajú prezidentku Zuzanu Čaputovú o pomoc pri kompenzáciách cien energií vo výške 108 miliónov eur. Adresovali jej list, v ktorom volajú po stretnutí s vládou. Na tlačovej konferencii o tom informovali predseda SK8 Jozef Viskupič a predseda Združenia miest a obcí ZMOS Jozef Božik.

Bývalá vláda prisľúbila samosprávam viac ako 100 miliónov eur na kompenzácie vysokých cien energií. Vo štvrtok 13. júla 2023 mali zástupcovia samospráv rokovať o kompenzáciách s predsedom vlády Ľudovítom Ódorom. Deň pred rokovaním však Ódor rokovanie na Úrade vlády SR zrušil. Ódor sa už totiž vyjadril, že vláda nedisponuje takými finančnými zdrojmi, aby kompenzovala samosprávam ceny energií.

„Rozhodli sme sa požiadať o súčinnosť prezidentku, aby zvolala rokovanie a adresujeme je aj list. Žiadame o pomoc a urgentné stretnutie, pretože potrebujeme účinný lobing v prospech zabezpečenia prisľúbených 108 miliónov eur na sanovanie dopadov energetickej krízy. Veríme, že problémy samospráv sú pani prezidentke blízke a nie sú jej ľahostajné," vyjadril sa Jozef Viskupič. 

Stretnutie prezidentky a vlády ohľadom kompenzácie cien energií by sa podľa zástupcov samospráv mohlo uskutočniť ešte pred začatím mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Mimoriadna schôdza NR SR ku kompenzáciám pre mestá, obce a vyššie územné celky (VÚC) sa uskutoční v piatok 21. júla o 9:00 hod. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podpísali poslanci Smeru-SD aj poslanci okolo Tomáša Tarabu (nezaradený).

 

„Obciam, mestám a krajom je nateraz jedno, aká politická zostava v parlamente je a ktorá je ochotná podporiť našu snahu. Chcem vyzvať poslancov, aby nepolitikárčili a mimoriadnu schôdzu využili na to, aby sa prostriedky na sanáciu našli a našu požiadavku podporili," povedal Jozef Viskupič.

Premiér sa vyjadril, že ochota pomôcť samosprávam s kompenzáciami vysokých cien energií zo strany vlády SR naďalej platí v rámci možností štátneho rozpočtu. Parlamentom schválené zmeny rôznych zákonov totiž spôsobili výpadok rozpočtových príjmov.

Predseda ZMOS Jozef Božik informoval o tom, že prezidentka Čaputová pohotovo reagovala na požiadavku zástupcov samospráv a Jozefa Božika spolu s Jozefom Viskupičom prijme v utorok 18. júla 2023 o 10:00 h v Prezidentskom paláci. 

„Reakcia na tlačový brífing združení zo strany pani prezidentky sa dostavila rýchlo, čo združenia považujú za pozitívny signál urgentného riešenia," uviedol Jozef Božik.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.