Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Vláda schválila samosprávam úhradu výdavkov na záchranné práce počas mimoriadnych situácií za viac ako 2,6 milióna eur

Kategória: Aktuality Autor/i: Ministerstvo vnútra SR Zdroj: MVSR

Kabinet v stredu 9. augusta 2023 schválil návrh na úhradu výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas 157  mimoriadnych situácií vyhlásených v rokoch 2020 - 2023 v pôsobnosti 21 okresných úradov, ktorý na rokovanie predložil predseda vlády Ľudovít Ódor poverený riadením ministerstva vnútra.

Obciam a mestám bude v zmysle zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva  preplatených 2 619 536 eur, ktoré vynaložili za záchranné práce počas viacerých druhov mimoriadnych udalostí.  Najviac, takmer 1,9 milióna, dostanú obce, na území ktorých zápasili so snehovou kalamitou. Ďalšie prostriedky budú použité  na preplatenie nákladov za záchranné práce pri nedostatku pitnej vody či znečistení jej zdroja, požiaroch, prívalových dažďoch, víchrici, ako aj pri ekologickej havárii či hrozbe environmentálnej havárie:

  • ekologická havária – Prešov,
  • hrozba environmentálnej havárie – Brezno,
  • nedostatok pitnej vody – Levoča, Rimavská Sobota, Rožňava a Spišská Nová Ves,
  • požiar – Liptovský Mikuláš, Nitra, Poprad, Prešov, Spišská Nová Ves a Žilina,
  • prívalové dažde – Liptovský Mikuláš a Rožňava,
  • snehová kalamita – Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Kežmarok, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Poprad, Rožňava, Ružomberok, Tvrdošín a Žilina,
  • svahová deformácia – Bratislava a Stará Ľubovňa,
  • víchrica – Levoča, Pezinok a Poprad,
  • znečistenie zdroja pitnej vody – Levoča.

Počas  záchranných prác okrem činností na záchranu života a zdravia osôb či majetku prebiehali aj činnosti na odsun z ohrozených či postihnutých priestorov.  Súčasťou vykonaných opatrení boli aj činnosti na zamedzenie šírenia a pôsobenia následkov mimoriadnych udalostí a vytvorenie podmienok na odstránenie ich následkov.

Opodstatnenosť, primeranosť a správnosť predložených požiadaviek samospráv verifikovali príslušné okresné úrady /Bratislava, Brezno, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Kežmarok, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Nitra, Pezinok, Poprad, Prešov, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Tvrdošín a Žilina/ v zmysle zákona o civilnej ochrane a príslušných vyhlášok ministerstva vnútra upravujúcich podrobnosti k  zabezpečeniu záchranných prác a k výdavkom na civilnú ochranu.  


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.