Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Únia miest Slovenska (ÚMS) apeluje na NR SR – Stiahnite tie nezmyselné návrhy. O pomoc požiadame aj prezidentku SR

Kategória: Aktuality Autor/i: Únia miest Slovenska

Mestá sú opäť vystavené podrazom zo strany zákonodarnej moci. Do parlamentu putujú návrhy, ktoré sú  nezmyselné, deštruktívne a navyše aj osobné. Ide o návrhy novely Zákona o Obecnom zriadení, Zákona o majetku obcí a Zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov a primátorov.

Prezident ÚMS, Richard Rybníček: „Žiadame  predstaviteľov NR SR, aby tieto návrhy nezaradili do programu rokovania skôr, ako budú prerokované so zástupcami miest a obcí. Ak tak neurobia, budeme žiadať prezidentku SR, aby tieto poslanecké návrhy vrátila späť do parlamentu. Je nemysliteľné zneužívať aktuálnu nestabilnú politickú a spoločenskú situáciu na pretláčanie takýto deštruktívnych poslaneckých návrhov, bez toho, aby vopred prebehli rokovania s tými, ktorých sa to týka. Takto to nemôžeme nechať. Sme pripravení konať.“

ÚMS upozorňuje, že aktuálne predložené poslanecké návrhy, niektoré predložené opakovane, sú nekompetentné, majú množstvo chýb, sú nevykonateľné a zaoberajú sa neexistujúcimi problémami. Máme čoraz väčšie obavy z toho, že v období do parlamentných volieb sa budú množiť snahy o oslabovanie pozície územnej samosprávy ako celku, ale aj oslabovanie pozície priamo volených primátorov, ktorí nielen politicky, ale aj trestnoprávne zodpovedajú za svoje rozhodnutia. To povedie iba k rastu nezodpovednosti, čoho sme svedkami na centrálnej úrovni. ÚMS je  pripravená rokovať o systémových opatreniach, ktoré povedú k zlepšeniu stavu, ale odmieta takýto arogantný prístup niektorých poslancov, ktorí neriešia skutočné problémy občanov, ale svoje osobné ambície.  K postoju ÚMS sa pripája Asociácia prednostov územnej samosprávy a veríme, že tak urobí aj ZMOS.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.