Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Únia miest Slovenska súhlasí s návrhom vlády SR na finančnú kompenzáciu miest

Kategória: Aktuality Autor/i: Únia miest Slovenska Zdroj: Únia miest Slovenska

Únia miest Slovenska (ÚMS), v  nadväznosti na piatkové rokovanie s predsedom vlády SR, ministrom financií SR a ďalšími zástupcami samospráv, zvolala dnes online  rokovanie Republikovej rady. Hlavnou témou boli návrhy vlády SR na finančnú kompenzáciu samospráv,  ktoré premiér Ľ. Ódor ponúkol, ako riešenie pre zlepšenie ich finančnej situácie.

ÚMS súhlasí s návrhom Vlády SR na finančné kompenzácie vo výške 54 miliónov eur podľa dohodnutého kľúča, ktorý považujeme za solidárny najmä pre menšie mestá a obce. Mestá rovnako privítali a odsúhlasili aj predložený návrh na odpustenie kovidových pôžičiek, čo je, pre výdavkovú časť ich rozpočtu, kľúčové. Tieto návrhy boli odsúhlasené väčšinou primátoriek a primátorov členských miest ÚMS.

Richard Rybníček, prezident ÚMS: „Dnes budeme naše stanovisko tlmočiť vláde SR, ako bolo  dohodnuté na poslednou spoločnom rokovaní s pánom premiérom. V aktuálnej  situácii sme našli dohodu, pre nás je dobrá správa najmä odpustenie kovidových pôžičiek. Verím, že od septembra budeme rokovať aj o ďalšej kľúčovej téme - o rozpočte na budúci rok. Zostavenie rozpočtu na rok 2024  je pre mestá  alfou a omegou. Od neho závisí, či a ako dokážu zvládnuť nasledujúci, náročný rok."

ÚMS naďalej pokračuje v rokovaniach s jednotlivými rezortmi, kde sa snaží hľadať riešenia, ktoré pomôžu slovenským mestám  znížiť svoje výdavky v nasledujúcich rokoch.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.