Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Samosprávy rokovali s premiérom, sľúbených kompenzácií sa zatiaľ nedočkali

Kategória: Aktuality Autor/i: Združenie miest a obcí Slovenska Zdroj: ZMOS

Najmä problematika kompenzácie vysokých cien energií bola témou stretnutia predstaviteľov samospráv s premiérom Ľudovítom Ódorom a ministrom financií Michalom Horváthom. 

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na rokovaní zastupoval jeho predseda Jozef Božik, podpredsedníčka ZMOS a predsedníčka Komory obcí Božena Kováčová a podpredseda Komory miest Martin Chren. 

„Treba povedať, že informácie, ktoré sme dnes dostali, nie sú v súlade s tým, čo sme očakávali. Najmä pokiaľ ide o opatrenia súvisiace s tým, aby sme získali na „hlavu občana“ kompenzácie vysokých cien energií. Kompenzácie boli prisľúbené bývalou vládou a mali byť realizované touto vládou. Premiér nám vysvetľoval príčiny a dôvody. Argumentoval predovšetkým tým, že sa zvýšili výdavky po ostatnom rokovaní Národnej rady Slovenskej republiky,“ informoval predseda ZMOS Jozef Božik po rokovaní, ktoré sa v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave konalo v stredu 28. júna 2023.

„My po pondelkovom rokovaní so zástupcami jednotlivých politických strán nemôže konať inak, ako ich informovať o tom, aby sa čo najskôr zišiel parlament a o tejto téme rokoval. Požadujeme, aby sa otvoril rozpočet a to, čo bolo pôvodne sľúbené, teda 108 miliónov eur, bolo v priebehu tohto roka vyplatených na účty miest a obcí. Chceme, aby dokázali garantovať svoj chod a tie služby, ktoré vykonávajú pre občanov miest a obcí Slovenskej republiky. Postupovať budeme v súčinnosti so združením SK8 (Samosprávne kraje Slovenska), s ktorým sme nedávno podpísali Deklaráciu partnerstva územnej samosprávy,“ dodal Jozef Božik.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.