Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Reakcia ÚMS na vyjadrenia poslanca Michala Šipoša (OĽANO)

Kategória: Aktuality Autor/i: Únia miest Slovenska

Únia miest Slovenska sa ohradzuje voči vyjadreniam poslanca  NR SR Michala Šipoša, ktorý samospráve adresoval pomýlené argumenty.

Pán Šipoš pre RTVS v nedeľu 5.2. (Rádio Slovensko; Rádiožurnál Slovenského rozhlasu; 18:00) uviedol, že to, že samosprávy musia zavádzať vyššie poplatky, nie je v dôsledku rodinného balíčka. „Každý sa musí uskromniť – ľudia, podnikatelia, štátne inštitúcie. A samosprávy sa nemajú uskromniť? Pre ne to akože neplatí?“ Argumentuje tiež, že samosprávy by mohli ušetriť reformou verejnej správy, a na to by mali tlačiť Únia miest Slovenska aj ZMOS.

ÚMS upozorňuje, že zodpovednosť za štruktúru a efektívnosť verejnej správy, ako celku, má centrálna vláda, teda vláda a parlament SR. Tá má pripraviť stratégiu, prerokovať ju a následne ju realizovať.   Vyzývať stavovské organizácie územnej samosprávy, aby tlačili vládu a parlament do toho, čo je ich  povinnosťou, naviac, ak si to vláda dala aj  do svojho vládneho programu, ukazuje na pomýlenosť  pána poslanca Šipoša.  Pripomíname, že to bola práve ÚMS, ktorá pripravila námety na reformu verejnej správy. Ani páni poslanci, ani vládni predstavitelia o ňu doteraz neprejavili záujem.

 

Ak hovorí pán poslanec Šipoš o uskromnení sa na adresu samospráv,  v prvom rade nech si spraví vláda a parlament poriadok na svojej úrovni. Nielenže zaťažuje občanov svojou neefektivitou a neuveriteľným dlhom, protizákonne nefinancuje služby, ktoré si objednáva u samosprávy,  vytvára neustále nové úrady, nie je schopná digitalizovať verejnú správu, prijíma zákony s likvidačnými následkami na územnú samosprávu, ale doslova núti ľudí k emigrácii ako z regiónov, tak aj zo Slovenska.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.