Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Prezidentka: Samosprávy sú pilierom demokracie

Kategória: Aktuality Autor/i: Združenie miest a obcí Slovenska

Samosprávy sú stabilizačným pilierom demokracie a oporou, na ktorú sa môže štát v ťažkých chvíľach vždy spoľahnúť. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v rámci svojho príhovoru počas utorkového otvorenia 34. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Hlava štátu poukázala na to, že krízy, s ktorými sa od roku 2020 vyrovnáva Slovensko i svet, mali aj lokálny dosah, práve na mestá a obce. „Ktoré sa s nimi vyrovnávajú kvalifikovane a neraz aj heroicky. Suplovali ste krízový manažment štátu pri pandémii, poskytovali ste neoceniteľnú pomoc utekajúcim pred vojnou z Ukrajiny," vymenovala.

Ocenila tiež racionálny a pragmatický prístup samospráv pri riešení problémov a ich schopnosť ťahať za jeden koniec. „Práve realita vás núti spolupracovať pri riešení problémov pri poskytovaní vašich verejných služieb. Nemáte priestor na politikárčenie a to je rozdiel medzi veľkou politikou a politikou na miestnej a regionálnej úrovni," skonštatovala prezidentka.

Považuje za pochopiteľné, že samosprávy od štátu očakávajú partnerskú komunikáciu a férový prístup. „Že vás nebude oberať o príjmy a svoje ťažkosti presúvať na vás s tým, že sa s nimi nejako vyrovnáte. Že prehodnotí opatrenia, ak prax ukáže, že nie sú vykonateľné alebo neplnia svoj účel," skonštatovala Čaputová. Ako dodala, aj novú vládu odborníkov požiadala, aby so samosprávami komunikovala partnersky, odborne a pragmaticky.

Hlava štátu zároveň prisľúbila, že bude s maximálnou opatrnosťou a dôslednosťou posudzovať všetky zákony, ktoré ešte v tomto volebnom období prídu z parlamentu. „Najmä tie, ktoré by bez odbornej diskusie a pripomienkového konania menili samosprávne kompetencie alebo ďalej znižovali vaše príjmy nezodpovednými a populistickými návrhmi," ozrejmila. Verí, že nová vláda, ktorá nastúpi po predčasných voľbách, bude samosprávam rozumieť, komunikovať s nimi a nájde vôľu a odvahu presadiť reformu verejnej správy.

Zdroj: TASR, ZMOS


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.