Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Pomoc samosprávam pri zvládaní dôsledkov tranzitnej migrácie

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

V súvislosti s prechodom tranzitujúcich ôsob cez naše územie poskytuje Ministerstvo vnútra SR samosprávam v najexponovanejších okresoch pomoc pri zabezpečovaní nutných opatrení, napríklad stany, ohrievače, prikrývky.  

Primárnou úlohou ministerstva vnútra je  zadržiavanie a zabezpečenie vybavovania tranzitujúcich osôb cudzineckou políciou. Ministerstvo vnútra SR úzko spolupracuje s relevantnými orgánmi, rovnako ako aj s neziskovými organizáciami, aby sa zabezpečila efektivita prijatých opatrení. Cieľom je primárne zabezpečiť najzraniteľnejšiu skupinu tranzitujúcich osôb - matky s deťmi.

Na hraničných priechodoch Komárno, Štúrovo a Šahy boli pre potreby zabezpečovania úkonov cudzineckou políciou postavené vykurované stany. 

V Banskej Bystrici boli ministerstvom vnútra mestu poskytnuté dva stany a ohrievače, a tiež prikrývky a núdzové postele. Pre potreby zraniteľných osôb mesto vyčlenilo priestor vo vnútri budovy vedľa postavených stanov. 

Ministerstvo vnútra na svojich pozemkoch vo Vajnoroch buduje dočasné núdzové prístrešie s kapacitou niekoľko desiatok tranzitujúcich osôb, prioritne pre zraniteľné skupiny zahŕňajúce matky s deťmi  či staršie osoby. Zabezpečené budú teda potreby núdzového prenocovania a v spolupráci s neziskovými organizáciami jedno teplé jedlo denne a základne zdravotné ošetrenie. Do prevádzky bude núdzové prístrešie spustené vo štvrtok 19. októbra. 

V Nitre bolo v rámci vysunutia vybavovania tranzitujúcich osôb cudzineckou políciou vybudované núdzové prístrešie pre približne 100 osôb v priestore hasičskej stanice.

V súvislosti s mimoriadnym náporom tranzitnej migrácie je vyhlásená mimoriadna situácia v dvoch okresoch - Veľký Krtíš a Bratislava. To umožňuje štátu poskytnúť samosprávam väčšiu podporu v reakcii na tento zvýšený tlak. Preplácať tak bude možné jedno teplé jedlo denne, mobilné toalety či dezinfekciu priestorov. 

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.