Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Na daňovú atómovku reaguje aj Komora miest ZMOS

Kategória: Aktuality Autor/i: Združenie miest a obcí Slovenska

Nekončiaca reťazová reakcia legislatívnych návrhov, ktoré absolútne rozvracajú financovanie samospráv pokračuje.

Samosprávy v súčasnosti riešia dôsledky prijatých legislatívnych návrhov, ktoré spôsobili výpadky v rozpočtoch samospráv a dôsledky poslednej energetickej krízy, ktorá najviac postihla menšie samosprávy.

Každé ďalší takýto legislatívny návrh bude likvidačný už nielen pre menšie obce, ale aj pre väčšie samosprávy, čo znamená aj úplne obmedzenie doterajšej solidarity miest voči obciam.

Prijatie návrhu novely zákona o dani z príjmov v predloženom znení podľa podpredsedu ZMOS a predsedu Komory miest ZMOS Jozefa Božika znamená absolútny rozvrat financovania samospráv miest, obcí a krajov. „Ďalší výpadok stoviek miliónov eur by položilo samosprávy na lopatky“, dodal. Počas aktuálneho volebného obdobia už prišli samosprávy kvôli prijatým krokom dosluhujúcej vlády o vyše 700 miliónov eur.

Podľa Jozefa Božika to už nebude o obmedzovaní služieb a dotačných schém na podporu športu, kultúry, sociálnej pomoci či vzdelávania, ale rovno ich rušenie. Vyzýva všetkých zodpovedných parlamentných politikov, aby neprijali takúto legislatívu, ktorá ublíži samospráve a občanom.

„Prijatie takejto legislatívy znamená už rozklad základného stavebného kameňa každého normálneho, slobodného a demokratického štátu“, zdôraznil podpredseda ZMOS a predseda Komory miest ZMOS Jozef Božik.

Zdroj: ZMOS.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.