Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Z praxe

Povinný zber odpadu z kuchyne sa blíži. Ako prejsť zmenou bez zbytočných komplikácií?

Publikované: Autor/i: Ing. Lucia Šprinc

Od 1. januára 2021 budú mať samosprávy povinnosť zaviesť a zabezpečiť triedený zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu (ďalej len „kuchynský biologický odpad“ alebo „KBO“). O tom, že nejde o malý objem svedčia dostupné analýzy. Jeden občan SR vyprodukuje ročne približne 80 – 100 kg kuchynského biologického odpadu. Tento odpad, na prevažnej časti územia Slovenska stále končiaci na skládkach, má spomedzi všetkých druhov komunálneho odpadu najfatálnejšie environmentálne dôsledky. Hnijúce zvyšky potravín totiž produkujú tzv. skládkový plyn (LFG) zložený z metánu, oxidov dusíka a sírovodíka. Tieto zvyšky sú veľkým rizikom aj pre podzemné vody. KBO je zároveň vítanou „živnou pôdou“ pre šírenie baktérií, z čoho vyplývajú jeho zdravotné riziká. O zmysle triedeného zberu KBO a jeho „odklonenia“ od skládok teda nemá zmysel diskutovať.

Pre zobrazenie pracovnej situácie nemáte dostatočné oprávnenia.

Vážený návštevník,
prístup k obsahu majú len registrovaní užívatelia portálu.
Pokiaľ ste už zaregistrovaný, prihláste sa prosím so svojím užívateľským menom a heslom.
V prípade, že ešte nie ste zaregistrovaný, zaregistrujte sa.
Ďakujeme.



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.