Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zásoby, ich účtovanie, inventarizovanie a vykazovanie v konsolidačnom balíku MF SR v štátnych ROPO

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo Zo seriálu: Zásoby, ich účtovanie, inventarizovanie a vykazovanie v konsolidačnom balíku MF SR v štátnych ROPO

Legislatívna úprava

Pri obstaraní, účtovaní a evidencii zásob štátne rozpočtové a príspevkové organizácie postupujú podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a opatrenia Ministerstva financií SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v znení poslednej novely č. MF/19324/2012-31 z 13. 12. 2012 (ďalej len „Postupy účtovania“).

Vymedzenie pojmu zásoby

Zásoby predstavujú z účtovného hľadiska obežný majetok, pre ktorý je v účtovej osnove pre rozpočtové a príspevkové organizácie vyčlenená účtová trieda 1.

Medzinárodný účtovný štandard IAS 2 – Zásoby definuje zásoby ako aktíva:

  1. držané za účelom predaja v rámci bežných obchodných aktivít,
  2. vo výrobnom procese za účelom takéhoto predaja,
  3. vo forme materiálu alebo obdobných dodávok, ktoré sa spotrebujú vo výrobnom procese alebo pri poskytovaní služieb.

Podľa § 36 Postupov účtovania zásoby tvorí materiál, nedokončená výroba, polotovary vlastnej výroby, výrobky, zvieratá a tovar.

Materiál predstavuje najmä suroviny, pomocné a prevádzkové látky, náhradné dielce, obaly a drobný hmotný majetok do doby jeho uvedenia do používania.

Materiál účtuje účtovná jednotka (ÚJ) na účtoch účtovej skupiny 11 – Materiál.

Pod pojmom suroviny rozumieme veci, ktoré úplne alebo sčasti vstupujú počas výrobného procesu do výrobku a sú základom výrobku (napr. potraviny pri príprave stravy).

Ako pomocné látky sa účtujú tie veci, ktoré vstupujú priamo do výrobku, na rozdiel od surovín však netvoria podstatu výrobku (napr. klince, lak na povrchovú úpravu).

Prevádzkové látky sú také veci, ktoré ÚJ potrebuje na svoju bežnú prevádzku, napr. rôzne čistiace prostriedky, palivá a pod. (napr. kancelársky materiál, zdravotnícky materiál).

Ako náhradné dielce ÚJ účtuje veci, ktoré slúžia na uvedenie hmotného majetku do pôvodného alebo prevádzkyschopného stavu.

Obaly sú veci, ktoré slúžia na och­ranu a dopravu nakúpeného materiálu, tovaru alebo vlastných výrobkov. V prípade, že sa nevratné obaly dodávajú zákazníkovi alebo odovzdávajú vo vnútri ÚJ súčasne s dodaným obsahom, účtujeme ich ako obaly.

Zásoby vlastnej výroby predstavujú nedokončenú výrobu a polotovary vlastnej výroby, výrobky a zvieratá. Účtujú sa na účtoch účtovej triedy 12 – Zásoby vlastnej výroby.

Pod pojmom nedokončená výroba rozumieme výrobky, ktoré prešli aspoň jednou výrobnou fázou ale nestali sa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály