Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vnútorná administratívna kontrola v otázkach a odpovediach

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Príspevok reaguje na praktickú stránku vnútornej administratívnej kontroly. Otázky sú skoncipované na základe podnetov zo strany subjektov verejnej správy, pričom aplikácia odporúčaní a rád predstavuje prínos pre zamestnancov zodpovedných za príslušných charakter finančnej operácie alebo jej časti v praxi.

Príspevok je spracovaný s odporúčaním pre odbornú verejnosť s ohľadom na súčasný právny stav od novembra 2014 do konca roka 2015 spolu s informáciami o zmenách v roku 2016 (pozn. autora: v poznámkach objasňujem dikciu zákona o finančnej kontrole vo verejnej správe, ktorý toho času prijíma Národná rada Slovenskej republiky).

Spracovanie príspevku reaguje na praktický výkon predbežnej finančnej kontroly na vybraných finančných operáciách v dvadsiatich podnetných otázkach. Pod pojmom predbežná finančná kontrola sa myslí výkon vnútornej administratívnej kontroly. Samotná vnútorná administratívna kontrola (Pozn. autora: od roku 2016 základná finančná kontrola) je v príspevku spracovaná za účelom objasnenia otázok z praxe, pričom ani po roku 2015 sa uvedené znenie odpovedí nemení.

! Upozornenie: Od 1. januára 2016 sa zákon č. 502/2001 Z. z. o finančnej kontrole a vnútornom audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o finančnej kontrole a vnútornom audite“) ruší a nahrádza novým zákonom o finančnej kontrole a audite.

? Otázka č. 1:

Je zverejnenie zmluvy na webovom sídle orgánu verejnej správy iným úkonom majetkovej povahy?

Zmluva pred zverejnením sa ne­overuje predbežnou finančnou kontrolou, a to z dôvodu, že jej charakterom vo fáze zverejnenia nie je finančnou operáciou. Samotná predbežná finančná kontrola sa vykoná pred podpisom zmluvy, keďže zmluva je právnym úkonom, ktorý sa povinne overuje predbežnou finančnou kontrolou (od roku 2016 základnou finančnou kontrolou).

* * *

? Otázka č. 2:

Možno vykonať predbežnú finančnú kontrolu spolu s priebežnou finančnou kontrolou, ak je vyhotovený súčasne aj záznam z vykonania priebežnej finančnej kontroly?

Tento spôsob nie je zákonný, aj keď je výsledkom vykonania priebežnej finančnej kontroly záznam (správa), a to z dôvodu, že priebežnú ­finančnú kontrolu vykonáva organizačne nezávislý útvar (oddelenie) od oddelenia, ktoré vykonáva predbežnú finančnú kontrolu (od roku 2016 priebežná finančná kontrola bude zrušená).

* * *

? Otázka č. 3:

Komu treba oznámiť predpojatosť pri výkone predbežnej finančnej kontroly?

Odporúčam oznámenie, ktorým zamestnanec namieta možnú nezávislosť a objektivitu pri výkone predbežnej finančnej kontroly, zaslať štatutárovi orgánu verejnej správy. Aj túto skutočnosť by mohla interná smernica obsahovať, a to zapracovaním osôb (osoby), ktorým sa bude predkladať možná predpojatosť pri výkone v stanovených lehotách.

* * *

? Otázka č. 4:

Čo možno definovať ako „iné podmienky poskytnutia verejných prostriedkov“?

Ide o ustanovenie, ktoré sa novelou do § 9a zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite doplnilo, pričom sem možno zaradiť:

  • rozhodnutia štátnych orgánov,
  • uznesenia obecných zastupiteľstiev,
  • uznesenia zastupiteľstiev vyšších územných celkov,
  • uznesenia Vlády Slovenskej republiky a podobne.

Rovnaká povinnosť oznamovania príslušnému zamestnancovi/štatutárovi bude platiť aj v roku 2016.

* * *

? Otázka č. 5:

<

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály