Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Študenti a výkon zárobkovej činnosti (II.)

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe Zo seriálu: Študenti a výkon zárobkovej činnosti

Študenti môžu vykonávať pracovnú činnosť v súlade so zákonom č. 311/201 z. z. Zákonník práce (ďalej len „Zákonník práce“) v znení neskorších predpisov v pracovnom pomere alebo na základe dohôd uzatvorených mimo pracovného pomeru. Pracovný pomer založený pracovnou zmluvou je so študentmi uzatváraný pri dlhodobejšej pracovnej činnosti. Na letné aktivity sa však využívajú väčšinou dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Zdravotné poistenie

Ukončenie štúdia na strednej škole

Štát platí poistné na zdravotné poistenie najdlhšie do konca školského roka, v ktorom malo byť štúdium ukončené (do 31. 8.). Za ukončenie strednej školy sa považuje deň zloženia maturitnej skúšky, a to na gymnáziách, stredných odborných školách, stredných odborných učilištiach a nadstavbových štúdiách. Študent nie je povinný oznámiť zdravotnej poisťovni ukončenie štúdia. Čo bude ďalej so zdravotným poistením (po 31. 8.) závisí od toho, či bude absolvent ďalej pokračovať v štúdiu alebo nie, či bude pracovať:

  • Ak bude pokračovať v štúdiu na vysokej škole, bude poistencom štátu až do zápisu na vysokú školu. Poistné si teda po skončení štúdia na strednej škole platiť sám ako samoplatiteľ nemusí. Poistné bude zaň ho naďalej platiť štát (aj počas letných prázdnin).
  • Ak po maturite nastúpi do zamestnania, zamestnávateľ je povinný splniť oznamovaciu povinnosť voči zdravotnej poisťovni do 8 dní odo dňa nástupu do zamestnania. Zamestnávateľ je povinný z príjmu vyplateného študentovi vypočítať, odvádzať a vykazovať preddavky na zdravotné poistenie.
  • Ak začne absolvent po skončení strednej školy podnikať, vznik živnostenského oprávnenia oz­námi príslušnej zdravotnej poisťovni živnostenský úrad. V prípade, že študent začne podnikať podľa osobitných predpisov (napr. stane sa profesionálnym športovcom, umelcom, autorom, obchodným zástupcom), má povinnosť oznámiť zdravotnej poisťovni, že sa stal „samostatne zárobkovo činnou osobou“ (SZČO) a to najneskôr do 8 dní, odkedy začnete takto podnikať. Preddavky na poistné na zdravotné poistenie ako SZČO si bude platiť sám každý mesiac najneskôr do 8 dní po uplynutí príslušného mesiaca.
  • Ak sa študent po skončení strednej školy zaeviduje na príslušnom úrade práce ako uchádzač o zamestnanie, oznámi uvedenú skutočnosť príslušnej zdravotnej poisťovni do 8 dní odo dňa za­evidovania a poistné bude za „bývalého“ študenta platiť štát.
  • Ak nebude pokračovať v štúdiu na vysokej škole, nezamestná sa, nezačne podnikať a nezaeviduje sa na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny ako uchádzač o zamestnanie, má povinnosť sa najneskôr do 8. septembra príslušného kalendárneho roka vo svojej zdravotnej poisťovni prihlásiť ako samoplatiteľ a za september vzniká povinnosť platiť preddavky na zdravotné poistenie.

Ak po skončení strednej školy odíde absolvent pracovať do zahraničia, má povinnosť oznámiť zdravotnej poisťovni túto skutočnosť do 8 dní od vzniku pracovného pomeru v zahraničí; tiež treba vrátiť preukaz poistenca. Zdravotné poistenie vznikne „bývalému študentovi“ v cudzine. Na Slovensku už nebude poistený, a teda sa na neho nebude vzťahovať povinnosť platiť preddavky na zdravotné poistenie. 
Napríklad, ak sa študent po skončení strednej školy zamestnal v Rakúsku od 1. augusta 2015, mal povinnosť slovenskej zdravotnej poisťovni oznámiť zánik poistenia na Slovensku, a to do 8. augusta 2015 [poistenec („bývalý študent“) má povinnosť zdravotnej poisťovni nahlásiť akúkoľvek zmenu platiteľa poistného vždy do 8 dní odo dňa zmeny].

Ukončenie štúdia na vysokej škole

Za študenta vysokej školy platí štát poistné do dňa vykonania štátnej záverečnej skúšky (vrátane). Od 1. 1. 2013 už študenti nemajú povinnosť oznamovať zdravotnej poisťovni vznik a zánik štúdia ako to bolo v minulosti; štát platí poistné:

  1. za študenta denného alebo externého štúdia do získania vysokoškolského vzdelania druhého stupň
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály