Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Študenti a výkon zárobkovej činnosti (I.)

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe Zo seriálu: Študenti a výkon zárobkovej činnosti

Študenti môžu vykonávať pracovnú činnosť v súlade so zákonom č. 311/201 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“) v pracovnom pomere alebo na základe dohôd uzatvorených mimo pracovného pomeru. Pracovný pomer založený pracovnou zmluvou sa so študentmi uzatvára pri dlhodobejšej pracovnej činnosti. Na letné aktivity sa však využívajú väčšinou dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa považujú za doplnkový pracovnoprávny vzťah, ktorý sa uzatvára len výnimočne, a to v prípade, ak ide prácu, ktorá je vymedzená výsledkom (vzťah založený dohodou o vykonaní práce, ďalej aj „DVP“) alebo ide o príležitostnú činnosť vymedzenú druhom práce (vzťah založený dohodou o pracovnej činnosti, ďalej aj „DPČ“ alebo dohodou o brigádnickej práci študentov, ďalej aj „DBPŠ“). Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (ďalej aj „dohody“) sú pre zamestnávateľa výhodné, pretože v porovnaní s pracovným pomerom poskytujú zamestnancom nižší stupeň právnej ochrany. S mladistvým zamestnancom (mladistvý zamestnanec je zamestnanec mladší ako 18 rokov) možno uzatvárať dohody podľa Zákonníka práce, len ak sa tým neohrozí jeho zdravý vývoj, bezpečnosť, mravnosť alebo výchova na povolanie.

Dohody nie je možné uzatvárať na činnosti, ktoré sú predmetom ochrany podľa zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) v z. n. p. Dohody v porovnaní s pracovným pomerom zakladajú voľnejší pracovnoprávny vzťah so širšou zmluvnou slobodou zmluvných strán. Súčasná právna úprava rozlišuje tri druhy dohôd:

Druh

Obsah právneho vzťahu

Rozsah práce

DVP

 

vymedzenie pracovnej úlohy,

dohodnutá odmena za vykonanie úlohy,

doba, v ktorej sa má úloha vykonať,

predpokladaný rozsah práce, ak nevyplýva priamo z vymedzenia úlohy,

možno ju uzatvoriť na dobu určitú, najviac na 12 mesiacov (od 1. 7. 2014)

Rozsah prác, na ktorý sa uzatvára, nesmie presiahnuť 350 hodín v kalendárnom roku; do rozsahu prác sa započítava aj práca vykonávaná pre toho istého zamestnávateľa na základe inej DVP.

DBPŠ

dohodnutá práca,

dohodnutá výška odmeny za prácu,

mesačná splatnosť odmeny, t. j. odmena za prácu je splatná a musí byť vyplatená do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala (od 1. 7. 2014),

dohodnutý rozsah pracovného času,

možno ju uzatvoriť na dobu určitú, najviac na 12 mesiacov
(od 1. 7. 2014).

Pracovná činnosť v rozsahu najviac 20 h týždenne v priemere za celú dobu trvania dohody; súčasťou dohody je „štatút študenta“.

DPČ

Činnosť v rozsahu najviac 10 h týždenne.

Dohoda o vykonaní práce

Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára písomne, inak je ne

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály