Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Spracúvanie osobných údajov vo vzťahu k pracovným zmluvám a dohodám

Dátum: Rubrika: Z právnej praxe

 

Príspevok sa zaoberá porušením niektorých povinností pri spracúvaní osobných údajov zamestnancov. Niektoré obce uvádzajú v pracovných zmluvách a dohodách o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru nadbytočné osobné údaje. Okrem toho pracovné zmluvy a dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru často obsahujú súhlas so spracúvaním osobných údajov zamestnanca na pracovnoprávne účely, ktorý považujeme za neplatný. Dokonca sa možno stretnúť aj so situáciou, keď obce bez právneho základu zverejňujú na svojich webových sídlach pracovné zmluvy a dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Rozsah spracúvaných osobných údajov
Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov) (ďalej len "nariadenie GDPR")
osobné údaje musia byť primerané, relevantné a obmedzené na rozsah, ktorý je nevyhnutný vzhľadom na účely, na ktoré sa spracúvajú
[(čl. 6 ods. 1 písm. b)]. Obec je preto povinná spracúvať len také osobné údaje, ktoré sú nevyhnutné na dosiahnutie účelu spracúvania, pričom tento rozsah osobných údajov môže byť ustanovený priamo zákonom alebo ho možno odvodiť z účelu spracúvania.
Napríklad podľa zákona č. 162/1995 Z.z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v z. n. p. (ďalej len "katastrálny zákon") zmluva o prevode nehnuteľností musí obsahovať osobné údaje účastníka - fyzickej osoby v rozsahu meno, priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo a miesto trvalého pobytu [(§ 42 ods. 2 písm. a) katastrálneho zákona]. Tento rozsah osobných údajov je nevyhnutný na to, aby boli účastníci zmluvy dostatočne identifikovaní a zmluva bola spôsobilá na vklad do katastra nehnuteľností. Napriek tomu viaceré obce uvádzajú v kúpnej zmluve aj ďalšie osobné údaje, napr. číslo občianskeho preukazu. Domnievame sa, že spracúvanie týchto ďalších osobných údajov nie je nevyhnutné.
V prípade, ak rozsah osobných údajov nie je uvedený priamo v zákone, obec určí rozsah osobných údajov v súlade so zásadou minimalizácie, t.j.
rozsah osobných údajov má byť nevyhnutný a nemajú sa získavať nepotrebné osobné údaje
. Príkladom môžu byť pracovné zmluvy a dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, pri ktorých zákon č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce") neurčuje, aké osobné údaje má obec použiť na identifikáciu zamestnanca. Obce potom uvádzajú v pracovných zmluvách a dohodách o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru nadbytočné osobné údaje o zamestnancovi.
V praxi ide najčastejšie o uvádzanie rodného čísla v pracovných zmluvách a dohodách o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Hoci rodné číslo už nie je osobitnou kategóriou osobných údajov, ako to bolo podľa predchádzajúcej právnej úpravy (t.j. podľa zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.), na jeho spracúvanie sa vzťahujú osobitné požiadavky. Podľa zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o ochrane osobných údajov") pri spracúvaní osobných údajov možno využiť na účely identifikovania fyzickej osoby rodné číslo len vtedy, ak jeho využitie je nevyhnutné na dosiahnutie daného účelu spracúvania (§ 78 ods. 4 zákona o ochrane osobných údajov). Na uzavretie pracovnoprávneho vzťahu spravidla budú stačiť osobné údaje v rozsahu titul, meno, priezvisko, bydlisko a dátum narode
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.