Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Skončenie pracovného pomeru pedagogického zamestnanca pri dovŕšení 65 rokov

Dátum: Rubrika: Z právnej praxe

V súčasnom období je aktuálny legislatívny proces, ktorý predpokladá zmenu všeobecnej pracovnoprávnej úpravy zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) vo veci skončenia pracovného pomeru pri dosiahnutí určitého veku zamestnanca (65 rokov veku života). Zmene všeobecnej pracovnoprávnej úpravy Zákonníka práce predchádzalo zavedenie vekových cenzov zamestnancov v osobitných (špeciálnych) predpisoch školskej pracovnoprávnej legislatívy (tak v regionálnom školstve, ako i vo vysokom školstve). Zavedenie novej právnej úpravy skončenia pracovného pomeru pedagogických zamestnancov vyvolalo množstvo interpretačných otázok najmä v regionálnom školstve. Predkladaný príspevok reaguje na základné aplikačné otázky.

Dňa 1.9.2019 nadobudol účinnosť zákon č. 138/2019 Z.z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch"), ktorý okrem iného upravuje práva a povinnosti pedagogického zamestnanca (ďalej len "zamestnanec"). Skončenie pracovného pomeru pedagogického a odborného zamestnanca z titulu dovŕšenia 65 rokov veku je predmetom regulácie § 82 ods. 7 a § 87 ods. 12 zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch.
Podľa § 82 ods. 7zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch:
"
Pracovný pomer pedagogického zamestnanca
a odborného zamestnanca
sa skončí najneskôr uplynutím školského roka, v ktorom dovŕšil 65 rokov veku;
ak ide o riaditeľa, uplynutím funkčného obdobia, v ktorom dovŕšil 65 rokov veku. Zamestnávateľ môže s pedagogickým zamestnancom alebo odborným zamestnancom, ktorý dovŕšil 65 rokov veku uzatvoriť pracovný pomer podľa odseku 4."
1)
Podľa prechodného ustanovenia § 87 ods. 12 zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorý je prechodným ustanovením k § 82 ods. 7tohto zákona:
"Pracovný pomer pedagogického zamestnanca alebo odborného zamestnanca, ktorý dovŕšil vek 65 rokov do 31. augusta 2019,
sa skončí najneskôr 31. augusta 2020
."
Týmto intertemporálnym ustanovením je regulované skončenie pracovného pomeru pedagogického zamestnanca, ktorý dovŕšil vek 65 rokov za účinnosti skoršieho predpisu, t.j. pred nadobudnutím účinnosti zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch tak, aby bol zabezpečený plynulý prechod existujúcich právnych vzťahov na novú právnu úpravu v otázke skončenia pracovného pomeru pedagogických zamestnancov z titulu dovŕšenia 65 rokov veku najneskôr do 31.8.2020.
Pre správny právny výklad je rozhodujúce posúdenie vzťahu Zákonníka práce a zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, pokiaľ ide o skončenie pracovného pomeru.
Podľa § 3 ods. 2 Zákonníka práce:
"
Pracovnoprávne vzťahy
zamestnancov, ktorí sú povinní zabezpečiť súlad podľa osobitného predpisu, a zamestnancov pracujúcich v prev
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.