Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Predmet rozhodovania pri „online” zasadnutiach obecného zastupiteľstva

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Môžu obecné zastupiteľstvá na online zasadnutiach schvaľovať čokoľvek? Nie sú v prípade týchto zasadnutí niektoré veci z rozhodovania vylúčené?

Položená otázka dokumentuje dezorientáciu v pravidlách o rokovaní obecného zastupiteľstva počas krízovej situácie. Súčasne sa nedorozumenie prehlbuje použitím nepresného termínu "online", ktorý nie je dostatočne určitý na to, aby sme k nemu vedeli priradiť platné pravidlá (môže zahŕňať aj plnohodnotnú videokonferenciu a nemožno z neho vylúčiť ani výmenu informácií prostredníctvom iných elektronických možností komunikácie).
Pripomeňme si predovšetkým aspoň výňatok z rozsiahlej súvisiacej právnej úpravy v zákone č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "zákon o obecnom zriadení"):

Zákon o obecnom zriadení – výňatok

§ 30f

(2) Rokovanie obecného zastupiteľstva podľa § 12 možno počas krízovej situácie uskutočniť prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami komunikačnej technológie. Z rokovania obecného zastupiteľstva podľa prvej vety obec vyhotoví obrazovo-zvukový alebo zvukový záznam, ktorý do 48 hodín po ukončení rokovania zverejní

na webovom sídle obce, ak ho má zriadené, a do p

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.