Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Overovanie finančných operácií s osobitnými predpismi

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa bližšie venujeme problematickej stránke kritérií finančnej operácie – súladu s osobitnými predpismi a nariadeniami, ktoré sú často preverované vonkajšími kontrolnými mechanizmami v zmysle zákona č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „ zákon o finančnej kontrole a audite“).

Finančnou operáciou sa rozumie okrem výdavkových a príjmových (hotovostných i bezhotovostných) operácií aj právny úkon. Medzi tieto právne úkony patria jednostranné i dvojstranné úkony, s ktorými sa spájajú práva a povinnosti.
Pracovná zmluva, ako aj jej dodatky a oznámenia o výške a zložení funkčného platu sa zaraďujú medzi právne úkony a tieto finančné operácie sa ošetrujú základnou finančnou kontrolou. Pri dodržaní ustanovenia § 7 zákona o finančnej kontrole a audite je potrebné dbať pri týchto právnych úkonoch na súlad s rozpočtovým krytím, ako aj súlad s osobitným predpisom.
(Pozn.: Či sme oprávnení na predmetný úkon a jeho realizáciu.)
Takýmto predpisom je napríklad zákon č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p., zákon č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme v z. n. p. alebo zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. a podobne. Pri oznámení o výške a zložení funkčného platu a pri jeho zmenách je potrebné pri realizovaní základnej finančnej kontroly dbať na odsúhlasenie s osobitným predpisom, napríklad zákonom č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v z. n. p. Zároveň pri dodatkoch k pracovnej zmluve pri jej zmenách je tiež nevyhnutné vykonávať základnú finančnú kontrolu.
Treba pripomenúť, že spôsob vyznačenia základnej finančnej kontroly je na zvážení subjektu verejnej správy, pričom jej vykonanie sa realizuje len na exemplári, ktorý ostáva subjektu verejnej správy. Ostatné podmienky, ktoré nie sú špecifikované v zákone o finančnej kontrole a audite, je vhodné v subjekte verejnej správy upraviť interným riadiacim aktom.
(Pozn.: Oblasť zastupovania, prílohová časť, spôsoby označovania vhodných vyjadrení, uvádzanie dátumov, podpisov a nadväznosť na obeh dokladov a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály