Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Oslobodenie od dane a zníženie dane z nehnuteľností

Dátum: Rubrika: Miestne dane

Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku") ustanovuje oslobodenie od dane alebo zníženie dane.

Pri dani z nehnuteľností upravuje dva druhy oslobodení:

  • oslobodenie od dane z nehnuteľností určené priamo v zákone o miestnych daniach a miestnom poplatku, ktoré je správca dane povinný poskytnúť a nemôže ho zmeniť (§ 17 ods. 1 cit. zákona),
  • oslobodenie od dane alebo zníženie dane, ktoré správca dane poskytne vtedy, ak konkrétne oslobodenie alebo zníženie dane na pozemky, stavby, byty a pre tých občanov, ktoré sú uvedené v § 17 ods. 2 a 3 zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku ustanovil všeobecne záväzným nariadením podľa miestnych podmienok v obci alebo jej jednotlivej časti.

Oslobodenie určené zákonom

Oslobodenie od dane, o ktorom správca dane nerozhoduje, je upravené v § 17 ods. 1 zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku, podľa ktorého sú od dane z nehnuteľností oslobodené:

  • Pozemky, stavby, byty a nebytové priestory vo vlastníctve obce, ktorá túto daň spravuje, ako aj pozemky, stavby, byty a nebytové priestory vo vlastníctve alebo v správe mestských častí v Bratislave a v Košiciach. Nehnuteľnosti vo vlastníctve obce, ktorá je správcom dane, sú od dane z nehnuteľností oslobodené aj v prípade, ak ich obec prenajme fyzickej alebo právnickej osobe, ktorá v nich vykonáva podnikateľskú alebo inú zárobkovú činnosť. Využívanie nehnuteľností vo vlastníctve obce na podnikateľské alebo iné účely inou osobou ako obcou, nie je dôvodom na ich zdaňovanie. Obec môže predpokladanú výšku dane za prenajatú nehnuteľnosť zohľadniť nájomcovi len v rámci sumy nájomného, pretože nájomca nehnuteľnosti, ktorú vlastní obec, nie je ako užívateľ nehnuteľností daňovníkom.
  • Pozemky a stavby vo vlastníctve iného štátu, užívané fyzickými osobami, ktoré požívajú výsady a imunitu podľa medzinárodného práva a nie sú občanmi Slovenskej republiky.
  • Pozemky a stavby alebo ich časti, ktoré slúžia na vzdelávanie alebo na vedeckovýskumné účely, ak sú vo vlastníctve verejných vysokých škôl, alebo vo vlastníctve štátu v užívaní štátnych vysokých škôl. Vysoké školy sú právnické osoby, ktorých poslanie, úlohy a postavenie upravuje zákon č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.; členia sa na
    • verejné vysoké školy,
    • štátne vysoké školy,
    • súkromné vysoké školy.

Verejná vysoká škola je verejnoprávna a samosprávna inštitúcia, ktorá sa zriaďuje a zrušuje zákonom. Verejná vysoká škola môže vykonávať podnikateľskú činnosť a výnosy z tejto činnosti sú zdrojom finančných fondov verejnej vysokej školy. Ak verejné vysoké školy majú vo vlastníctve pozemky, stavby alebo ich časti, ktoré sl

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály