Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Odmeňovanie starostov obcí a primátorov miest

Dátum: Rubrika: Pracovné právo

Právne postavenie a platové pomery starostov obcí a primátorov miest upravuje zákon č. 253/1994 Z. z. o platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 253/1994 Z. z.“). Pre účely výkladu tohto zákona sa pod pojmom starosta obce a primátor mesta ďalej použije len „starosta“. Tento zákon ustanovuje právne postavenie a nároky starostu, alebo deleguje pôsobnosť na iný právny predpis, v zmysle ktorého vznikajú starostovi ďalšie nároky, ide napr. o nárok na dovolenku, povinnosť platenia poistného, alebo nároky vzniknuté starostovi pri pracovnej ceste a iné.

Z dôvodu skončenia funkčného obdobia starostov niektorých obcí venujem túto časť otázkam, ktoré súvisia so skončením funkčného obdobia starostu a sústredím sa na problémové oblasti, ktoré sa v praxi vyskytujú. Ide hlavne o dovolenku, odstupné a niektoré nároky vyplývajúce starostovi dlhodobo uvoľnenému z pracovného pomeru.

Dovolenka

Podľa § 2 ods. 2 zákona č. 253/1994 Z. z. patrí všetkým starostom počas výkonu funkcie dovolenka na zotavenie, pričom nie je rozhodujúce, v akom rozsahu úväzku starosta vykonáva svoju funkciu. Zákonodarca ustanovuje, že na účely dovolenky sa primerane použije osobitný právny predpis, t. j. Zákonník práce. Pod slovom primerane sa rozumie, že ustanovenia o dovolenke, ktoré upravujú nároky a podmienky čerpania dovolenky zamestnancov v pracovnom pomere, sa nemôžu v plnej miere použiť u starostov tak, ako u zamestnancov, ktorí sú v pracovnom pomere. Nebolo by napríklad primerané, keby sa starosta musel podrobiť evidencii a kontrole dochádzky. Takýto prístup by bol skôr neprimeraný, lebo je viazaný na aplikáciu ďalších ustanovení Zákonníka práce upravujúcich problematiku pracovného času, a tým sa zatiaľ zákonodarca vo vzťahu k starostom nezaoberá.

Pretože funkcia starostu sa nevykonáva v pracovnom pomere, nemožno ani podporne využiť ustanovenie Zákonníka práce, že nárok na preplatenie dovolenky vzniká automaticky, ako je to pri skončení pracovného pomeru u zamestnanca. V zákone č. 253/1994 Z. z. je daná podmienka preplatenia dovolenky len na základe schválenia obecným zastupiteľstvom. Pretože starostovi v zmysle zákona nemá kto určiť čerpanie dovolenky, zákon ustanovuje jej možné preplatenie a poskytnutie náhrady platu za nevyčerpanú dovolenku len v prípade, ak ju starosta nemôže vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, a ak o tom rozhodlo obecné zastupiteľstvo. To znamená, že nie je povinnosťou obecného zastupiteľstva rozhodnúť o preplatení dovolenky kladne, aj keď starostovi zanikne mandát. Z dôvodu špecifického postavenia starostu ako štatutárneho orgánu obce a z dôvodu, že starosta nie je v pracovnom pomere sa jednotlivé delegované ustanovenia použijú primerane.

Z uvedeného vyplýva, že nárok na náhradu platu za nevyčerpanú dovolenku vzniká len pri splnení troch podmienok:

  1. vznik nároku na dovolenku,
  2. nevyčerpanie dovolenky, na ktorú vznikol nárok, ani do konca budúceho kalendárneho roka,
  3. kladné rozhodnutie obecného zastupiteľstva.

Ak starosta nesplní všetky tri podmienky potrebné pri poskytnutí náhrady platu za nevyčerpanú dovolenku, teda ak obecné zastupiteľstvo nerozhodne, resp. zamietne poskytnutie náhrady za nevyčerpanú dovolenku, nevzniká starostovi nárok na jej preplatenie, resp. ak obecné zastupiteľstvo rozhodne o preplatení len časti nevyčerpanej dovolenky, je potrebné toto uznesenie obecného zastupiteľstva rešpektovať.

V tejto súvislosti upozorňujem na zákon č. 348/2007 Z. z., ktorým bol novelizovaný Zákonník práce s účinnosťou od 1. septembra 2007 a doplnil sa v časti dovolenka – § 116 ods. 2, v tom zmysle, že: „za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku“. Do Zákonníka práce bolo toto ustanovenie premietnuté v súlade so

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály