Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Obec a riešenie daňových dlžníkov

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Zodpovednosť správcu dane veľakrát znamená aj siahnuť k využívaniu donucovacieho arzenálu. Nejedna obec aj mesto by potrebovali peniaze ako soľ na rozvoj, a hoci ich „má“ v skutočnosti ich nemá. Ako je to možné? Napríklad jednoducho tak, že má zdroje v podobe mnohých pohľadávok veriteľov, ale nedokáže ich rýchlo alebo vôbec vymôcť a vymáhať. Jedným z takýchto zdrojov sú často napríklad aj daňové dlhy – to znamená nedoplatky na niektorej z miestnych daní. Šancou, ako s týmto problémom efektívne pracovať, je vedieť rozumne kombinovať „mäkký“ alebo „tvrdý“, najmä však proaktívny prístup k riešeniu daňových dlžníkov. Aj napriek tomu, že to znamená možno aj určité osobné nepríjemnosti a nevraživosť voči starostovi obce či primátorovi mesta.

Kombinovane predchádzať daňovým dlhom

Aký postoj by mala zaujať obec alebo mesto k daňovým nedoplatkom, ktoré voči ním majú ich daňoví dlžníci?

V princípe existujú dva spôsoby, ktoré je najlepšie realizovať v kombinácii. Prvým je daňová prevencia a druhým daňová terapia (exekúcia). Lepší je prvý spôsob – t. j. vzniku daňových nedoplatkov predchádzať, a to napríklad tak, že je treba z daňových platiteľov urobiť filter a najrizikovejších (napríklad z najslabších sociálnych skupín alebo inak neprispôsobivých a spoločensky rizikových) si zoradiť ku kontrole a vymáhaniu ako prvých. Ak to nejde, tak z nich zostaviť „čiernu listinu“. Alebo si na webovej stránke Finančnej správy SR (Pozn.: vznikla od 1. 1. 2012 spojením Daňovej správy SR a Colnej správy SR) nalistovať jej zoznam daňových dlžníkov a porovnať ich s menami vo vlastnom zozname daňových poplatníkov obce alebo mesta. Ak dlžník neplatí jednému správcovi dane, je vysoká pravdepodobnosť, že nebude platiť ani druhému.

Druhý spôsob – možno rozdeliť na viac postupov a podľa rozdielnych kritérií. Ak sa na ne pozrieme z hľadiska nákladov na vymáhanie daňových nedoplatkov, lepšie sú také čo nestoja nič alebo sú lacnejšie. Keďže správca dane na úrovni obce alebo mesta nemá na rozdiel od daňových orgánov vlastných daňových exekútorov, môže využívať súdnych exekútorov, ale to nie je lacná agenda.

Verejný pranier funguje účinne

Jedným z nástrojov boja proti daňovým nedoplatkom je aj tzv. inštitút verejného praniera, ktorého obsahom je zverejňovanie daňových dlžníkov v Slovenskej republike. Kľúčovým faktorom je definícia zákona, ktorá hovorí, že správca dane na úrovni obce a mesta „len“ môže (t. j. aj nemusí) zverejniť zoznam tých, ktorí mu dlhujú dane. Hoci stále viac miest a obcí začína tento nástroj aktívne využívať, zatiaľ je to len zanedbateľná menšina z celej množiny. Aleže to funguje účinne, svedčia aj prípady niektorých miest a obcí (napr. Bratislavy) zverejnené v tlačových správach po l

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály