Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Obec a jej oprávnenie vydávať všeobecne záväzné nariadenia

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Oprávnenie obce vydávať všeobecne záväzné nariadenia (VZN) je zakotvené v Ústave Slovenskej republiky:

  • podľa Čl. 68 Ústavy SR môže obec vydávať VZN, a to vo veciach územnej samosprávy a na zabezpečenie úloh vyplývajúcich pre samosprávu zo zákona,
  • podľa Čl. 71 ods. 2 Ústavy SR pri výkone štátnej správy môže obec vydávať VZN v rámci svojej územnej pôsobnosti na základe splnomocnenia v zákone a v jeho medziach.

Oprávnenie obcí vydávať VZN je upravené aj v ustanovení § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“). Aj v tomto prípade sa rozlišuje vydávanie VZN vo veciach územnej samosprávy (§ 6 ods. 1 tohto zákona) od vydávania VZN pri výkone štátnej správy (§ 6 ods. 2 tohto zákona).

Legislatívny postup obcí pri vydávaní VZN

Obce pri vydávaní VZNpostupujú podľa § 6 zákona o obecnom zriadení. Obec vydáva VZN, ktoré schvaľuje obecné zastupiteľstvo (OZ) ako oprávnený orgán.

  • Vypracovanie návrhu VZN – Návrh VZN vypracuje obvykle obec, ale spracovať návrh VZN môže aj napríklad poslanec OZ (v tom prípade pôjde o poslanecký návrh VZN). Návrh VZN (aj ten poslanecký) musí byť spracovaný v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi.
  • Zverejnenie návrhu VZN – Návrh VZN, o ktorom má OZ rokovať, obec zverejní jeho vyvesením na úradnej tabuli v obci najmenej 15 dní pred rokovaním. Návrh VZN sa zverejní v tej istej lehote aj na internetovej stránke obce, alebo iným spôsobom v obci obvyklým.
  • Pripomienkové konanie – Dňom vyvesenia návrhu VZN začína plynúť najmenej desaťdňová lehota, počas ktorej môžu fyzické a právnické osoby uplatniť pripomienku k návrhu VZN v písomnej forme, elektronicky alebo ústne do zápisnice na obecnom úrade. Pripomienkou možno v určenej lehote navrhnúť nový text alebo odporučiť úpravu textu (doplnenie, zmena, vypustenie alebo spresnenie pôvodného textu). Z každej pripomienky musí byť zrejmé, kto ju predkladá a každá pripomienka musí byť zdôvodnená. Na nezdôvodnené pripomienky nemusí navrhovateľ VZN prihliadať.

V prípade živelnej pohromy, všeobecného ohrozenia, odstraňovania následkov živelnej pohromy, ak právny predpis, na základe ktorého sa nariadenie prijíma, nebol včas zverejnený v Zbierke zákonov, alebo ak treba zabrániť škodám

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály