Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Novela zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku od 11. decembra 2021

Dátum: Rubrika: Legislatívne zmeny

Zákonom č. 470/2021 Z. z. bol novelizovaný zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku“). Zákon č. 470/2021 Z. z. bol zverejnený v Zbierke zákonov SR dňa 11. decembra 2021 a nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia. Novela zákona vytvára obciam, ktoré sú správcom dane z nehnuteľností, právnu možnosť oslobodiť od dane alebo znížiť daň z nehnuteľností zo stavieb a nebytových priestorov alebo ich častí. Bola zavedená možnosť obciam určiť si okruh stavieb uvedených v § 17 ods. 3 písm. b) zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku, na ktoré sa bude vzťahovať daňová úľava alebo oslobodenie [doteraz museli obce taxatívne prevziať znenie celého písmena b) do všeobecného záväzného nariadenia obce].

Možnosť zníženia dane a oslobodenia od dane pri stavbách užívaných na šport
V súlade so zásadou výkonu daňovej politiky vo veci miestnych daní a poplatkov na úrovni samosprávy tak pri určovaní sadzieb miestnych daní a poplatkov, ako aj pri určení rozsahu úľav a oslobodení sa zaviedla v § 17 ods. 3 písm. b) zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku možnosť pre obce stanoviť si zníženie alebo oslobodenie stavieb a nebytových priestorov alebo ich častí od dane z nehnuteľností aj pre stavby a nebytové priestory slúžiace na šport a športové aktivity (napr. športové haly, plavárne a pod.). Možnosť oslobodenia od tejto dane alebo zníženie tejto dane sa nebude vzťahovať na prevádzky, ako sú obchody, kaviarne a pod., keďže neslúžia na športové aktivity.
Predmet dane za ubytovanie - doplnenie
V § 37 zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku sa upresňuje predmet dane za ubytovanie. Do 10.12.2021 z ustanovenia § 37 zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku vyplývalo, že predmetom dane za ubytovanie je odplatné prechodné ubytovanie podľa § 754 až § 759 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len "Občiansky zákonník") v ubytovacom zariadení, ktorým je hotel, motel, botel, hostel, penzión, apartmánový dom, kúpeľný dom, liečebný dom, ubytovacie zariadenie prírodných liečebných kúpeľov a kúpeľných liečební, turistická ubytovňa, chata, stavba na individuálnu rekreáciu, zrub, bungalov, kemping, minikemp, táborisko, rodinný dom, byt v bytovom dome, v rodinnom dome alebo v stavbe slúžiacej na viaceré účely.
V súvislosti s prechodným ubytovaním sa doplnilo, že ide o prechodné ubytovanie fyzickej osoby. Predmetom dane je všeobecne ubytovňa - vypúšťa sa jej označenie turistická, čím sa rozširuje okruh ubytovacích zariadení na všetky ubytovne, napr. policajné ubytovne, vojenské ubytovne a pod.
Okruh ubytovacích zariadení sa doplnil v rámci predmetu dane aj o iné zariadenie poskytujúce odplatné prechodné ubytovanie fyzickej osobe, ktoré nie sú taxatívne vymedzené v predmete dane, ­avšak je v nich poskytované odplatné prechodné ubytovanie fyzickej osobe podľa Občianskeho zákonníka v zmysle zmluvy o ubytovaní.
Vymedzenie osôb zúčastnených na plnení daňovej povinnosti k dani za ubytovanie
Došlo k úprave ná
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály