Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Aplikácia IPSAS v transferoch

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Transferové platby boli doteraz považované za jednostranné platby, ktoré boli vždy finančné a mali podobu dotácií, príspevkov alebo iných finančných vzťahov.

V novej metodike účtovania je pojem transfer chápaný širšie než podľa terminológie používanej rozpočtovou klasifikáciou, je rozšírený o granty, t. j. transfery od cudzích subjektov subjektom verejnej správy (Farkaš a kol., 2007, s. 20). Transfer vyjadruje vzťahy medzi štyrmi skupinami subjektov navzájom, ako aj v rámci týchto skupín.

Obrázok č. 1 – Skupiny subjektov, medzi ktorými sa uskutočňujú transfery:

Zdroj: Farkaš a kol., 2007, s. 21

Vo všeobecnosti teda transfer slúži na vyjadrenie vzájomných vzťahov medzi účtovnými jednotkami rozpočtového, mimorozpočtového, peňažného aj nepeňažného charakteru (Zdroj: Kašiarová, Majorová, 2007, Základné informácie o novej metodike účtovania a vykazovania organizácií štátnej správy a samosprávy).

Na vyjadrenie transferov je z účtovného hľadiska nevyhnutné rozdelenie rozpočtových výdavkov na kapitálové a bežné, od čoho sa odvíjajú aj pojmy kapitálový a bežný transfer.

Kapitálové transfery sú určené na financovanie dlhodobých, predovšetkým investičných potrieb a spravidla bývajú jednorazové. Bežné transfery sa každoročne opakujú a slúžia na zabezpečenie zásob, služieb, miezd.

* * *

Okrem rozpočtovej klasifikácie výdavkov dôležitú úlohu v ich správnom zaúčtovaní ­zohráva identifikácia subjektu, ktorý trans­fer organizácií poskytuje.

Na základe toho rozdeľujeme transfery na:

  • vlastné a
  • cudzie.

Z obrázku vyplýva, že za vlastné transfery sú považované tie, ktoré sa vyskytujú v rámci jednej skupiny (napr. obec poskytne transfer rozpočtovej organizácii, ktorá je v jej zriaďovateľskej

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály