Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zverejňovanie faktúr v praxi

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Príspevok objasňuje oblasť správneho, úplného a zákonného zverejňovania faktúr v prostredí územnej samosprávy. Príspevok čerpá z množstva praktických prípadov a spracovaných odpovedí na otázky týkajúcich sa zverejňovania faktúr, objednávok a zmlúv na webových sídlach (pozn. autora: internetových stránkach, pričom normatívny právny akt – zákon č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov používa pojem webové sídlo). Príspevok sa venuje postaveniu faktúr, či už ako došlých dodávateľských, alebo odberateľských, častým otázkam z praxe a výnimkám zo zverejňovania.

Faktúry v praxi územnej samosprávy

Najskôr je dôležité si objasniť, že faktúry sa uverejňujú v prípade, ak sa týkajú tovaru, služby materiálu alebo prác. V praxi často prichádza k nedostatkom, keď subjekt verejnej správy nezverejní najčastejšie dodávateľskú faktúru, zverejní faktúru v lehote neskoršej ako ukladá zákon, zverejní faktúru bez určenia sumy alebo jej zverejnenie na webovom sídle nie je úplné.

Upozornenie: Faktúra sa nemusí uverejniť ako celok na webovom sídle subjektu územnej samosprávy, to znamená, že sa zverejní iba vo forme náležitostí, ktoré zákon priamo vyžaduje.

Zverejnená informácia o faktúre teda musí obsahovať identifikačný údaj faktúry, ak povinná osoba vedie číselník faktúr a zároveň i opis fakturovaného plnenia s určením ceny (s daňou z pridanej hodnoty alebo bez jej určenia). Takýto prehľad o faktúre musí obsahovať aj dátum doručenia faktúry a identifikačné údaje dodávateľa s určením bydliska/sídla. Zároveň údaje o odberateľovi nemusí zverejnený prehľad o faktúre obsahovať (t. j. o subjekte územnej samosprávy).

Veľmi dôležitou náležitosťou, v súvislosti so zverejnením dodávateľskej faktúry, je identifikácia zmluvy, ak faktúra súvisí so zmluvou, ktorá sa zverejňuje na webovom sídle subjektu. Rovnako, ak subjekt územnej samosprávy, vystaví objednávku na tovar, materiál, službu alebo prácu, uvedie aj identifikáciu objednávky.

Odporúčanie: Identifikácia zverejnenej zmluvy alebo vystavenej objednávky týkajúcej sa faktúry znamená najmä uvedenie čísla zmluvy alebo objednávky. Odporúčame uvádzať číslo zmluvy a objednávky, ktoré je priamo určené centrálnou evidenciou, a to bez ohľadu na číslo, pod akým figuruje zverejnená zmluva alebo objednávka na webovom sídle (ak to povoľuje počítačové vybavenie pre zverejňovanie).

Upozornenie: Ak k faktúre je pripojený dodací list, prepravný list alebo súpis prác, takéto podklady k fakturovanému plneniu sa nezverejňujú. Je na rozhodnutí subjektu verejnej správy, či na webovom sídle uvedie (napríklad v mieste určenom na poznámky alebo identifikáciu) túto skutočnosť.

V súvislosti so základnou finan­čnou kontrolou možno pripomenúť, že pri jej vykonávaní zodpovedným zamestnancom, t. j. zamestnancom, ktorý zodpovedá za úhradu a rozpočtové krytie došlej faktúry, vy

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály