Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Výsledok rozpočtového hospodárenia obce

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V predchádzajúcich príspevkoch sme sa venovali problematike spracovania záverečného účtu obce, upriamili sme pozornosť na novelizované ustanovenia zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len“ zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“), ktorý je základnou legislatívnou normou upravujúcou zostavenie záverečného účtu obce. V tomto príspevku sa zameriame na niektoré skutočnosti, ktoré ešte stále pri zostavení záverečného účtu obce a najmä pri výpočte prebytku, resp. schodku rozpočtu, vyvolávajú nejasnosti a spôsobujú problémy.

Zisťovanie výsledku rozpočtového hospodárenia obce

Výsledok rozpočtového hospodárenia obec zisťuje po zúčtovaní celkových príjmov a výdavkov ako výsledok súhrnnej bilancie. Výsledok rozpočtového hospodárenia môže byť prebytok alebo schodok rozpočtu; podľa § 2 písm. b) a c) a § 10 ods. 3 písm. a) a b) zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy prebytkom rozpočtu je kladný rozdiel medzi príjmami a výdavkami rozpočtu obce a vyššieho územného celku, schodkom rozpočtu obce je záporný rozdiel medzi príjmami a výdavkami rozpočtu obce a vyššieho územného celku, pričom pod príjmami a výdavkami rozpočtu sa rozumie súčet bežných a kapitálových príjmov a súčet bežných a kapitálových výdavkov.

Obec po finančnom usporiadaní svojho rozpočtového hospodárenia zostaví bilanciu svojich príjmov a výdavkov vrátane príjmov a výdavkov svojich rozpočtových organizácií.

Na základe bilancie rozpočtového hospodárenia – porovnania celkových príjmov a výdavkov svojho rozpočtu obec zistí, ako v príslušnom rozpočtovom roku hospodárila.

Vypočíta prebytok alebo schodok rozpočtu.

♦ Príklad č. 1 – rozpočtové hospodárenie obce, plnenie rozpočtu v tis. eur:

Rozpočet obce

Príjmy

Výdavky

Prebytok/Schodok rozpočtu

Bežný rozpočet

3400

2 800

600

Kapitálový rozpočet

1 800

1 800

  0

Rozpočet spolu

5 200

4 600

600

Finančné operácie

0

200

200

Obec v roku 2013 zostavila a dosiahla prebytkový bežný rozpočet a vyrovnaný kapitálový rozpočet. Prebytok bežného rozpočtu v priebehu rozpočtového roka použila na splátku úveru (výdavková finančná operácia). Výsledok hospodárenia zistený podľa § 2 písm. b) a c) a § 10 ods. 3 písm. a) a b) zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy je prebytok vo výške 600 tis. eur.

* * *

♦ Príklad č. 2 – rozpočtové hospodárenie obce, plnenie rozpočtu obce v tis. eur:

Rozpočet obce

Príjmy

Výdavky

Prebytok/schodok rozpočtu

Bežný rozpočet

64 000

62 000

2 000

Kapitálový rozpočet

15 000

21 000

6 000

Rozpočet spolu

79 000

83 000

4 000

Finančné operácie

7 500

3 000

4 500

Obec dosiahla prebytkový bežný rozpočet a schodkový kapitálový rozpočet. Do rozpočtu cez príjmové finančné operácie zapojila prostriedky rezervného fondu a úverové prostriedky vo výške 7 500 tis. eur, z ktorých v priebehu roka spolu s prebytkom bežného rozpočtu financovala schodok kapitálového rozpočtu. Z rezervného fondu financovala splátky úveru (výdavková finančná operácia) v celkovej výške 3 000 tis. eur. Výsledok hospodárenia je schodok vo výške 4 000 tis. eur.

* * *

Podľa ust. zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, ak možno použiť v rozpočtovom roku v súlade s osobitným predpisom nevyčerpané účelovo určené prostriedky, ktoré sú poskytnuté v predchádzajúcom rozpočtovom roku zo štátneho rozpočtu, z rozpočtu Európskej únie alebo na základe osobitného predpisu (napr. § 48 ods. 1 zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v z. n. p.), tak tieto nevyčerpané prostriedky sa na účely tvorby peňažných fondov pri usporiadaní prebytku rozpočtu obce z tohto prebytku vylučujú.

Rozhodovanie o použití prebytku rozpočtu obce

O použití prebytku rozpočtu obce rozhoduje obecné zastupiteľstvo pri prerokúvaní záverečného účtu obce. Obec má povinnosť zistený prebytok rozpočtu obce použiť ako zdroj rezervného fondu, prípadne ďalších peňažných fondov.

♦ Príklad č. 3 – rozpočtové hospodárenie obce, plnenie rozpočtu obce v tis. eur:

Rozpočet obce

Príjmy

Výdavky

Prebytok/schodok rozpočtu

Bežný rozpočet

74 000

73 500

500

Kapitálový rozpočet

22 500

21 500

1 000

Rozpočet spolu

96 500

95 000

1 500

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály