Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Upravujú vedenie obecných kroník ešte prvorepublikové predpisy?

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Jednou z úloh obce je aj vedenie obecnej kroniky, a to podľa ust. § 4 ods. 3 písm. s) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“), podľa ktorého „... obec vedie obecnú kroniku v štátnom jazyku, prípadne aj v jazyku národnostnej menšiny.“ Ide o samosprávnu pôsobnosť obce a bližšie podrobnosti zákon o obecnom zriadení neuvádza.

Na prvý pohľad ide o jednoduchú a jednoznačnú situáciu, avšak málo známou skutočnosťou je však fakt, že problematiku obecných kroník upravuje (aj) zákon č. 80/1920 Sb. z. a n. o pamětních knihách obecních a vykonávacie vládne nariadenie č. 169/1932 Sb. o pamětních knihách obecních. Ide teda o predpisy prvej Československej republiky z medzivojnového obdobia a do súčasnosti neboli zrušené. Okrem toho ešte existuje aj výnos Ministerstva školstva a kultúry o vedení kroník č. 69421/1955, por. č. 15/56 Sbírky instrukcí pro národní výbory 1956 (Zdroj: Návrh na vydání zákona o kronikách obcí. Důvodová zpráva – obecní část; Ukládání obecních kronik do archivů – metodické stanovisko archivní správy MV. Archivní správa MV Praha 24. května 1999, čj. AS/1-2019/99).

Uvedený zákon a vykonávacie nariadenie tak prežili aj likvidáciu obecného zriadenia po druhej svetovej vojne a jeho nahradenie inštitútom národných výborov, pričom ich existencia nebola zaregistrovaná ani pro obnove obecného zriadenia zákonom o obecnom zriadení v r. 1990. Možno to pripísať situácii, ako nedôsledne došlo po druhej svetovej vojne k nahradeniu obecného zriadenia a samostatnosti obcí a miest direktívnym systémom národných výborov a po roku 1989 opäť obnovením obecného zriadenia.

Aký právny stav platí dnes?

V takejto situácii, kedy ide o právne predpisy vyše 90

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály