Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie výsledku rozpočtového hospodárenia

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Po schválení záverečného účtu má obec povinnosť zaúčtovať účtovné prípady súvisiace so schválením rozdelenia a použitia prebytku rozpočtu, schválením tvorby a použitia peňažných fondov. V príspevku sa tak vraciame k objasneniu činností, ktoré nasledujú po schválení záverečného účtu obce, konkrétne k účtovným operáciám, ktoré sa realizujú na obciach po schválení záverečného účtu. Uverejňujeme príklady účtovania a zameriame sa na niektoré skutočnosti, ktoré ešte stále spôsobujú v aplikačnej praxi menšie problémy.

Výsledok rozpočtového hospodárenia obec zisťuje po zúčtovaní celkových príjmov a výdavkov ako výsledok súhrnnej bilancie. Výsledok rozpočtového hospodárenia môže byť prebytok alebo schodok rozpočtu; podľa § 2 písm. b) a c) a § 10 ods. 3 písm. a) a b) zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len“ zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“) prebytkom rozpočtu obce je kladný rozdiel medzi príjmami a výdavkami rozpočtu obce, schodkom rozpočtu je záporný rozdiel medzi príjmami a výdavkami rozpočtu obce, pričom pod príjmami a výdavkami rozpočtu sa rozumie súčet bežných a kapitálových príjmov a súčet bežných a kapitálových výdavkov.

Prebytok rozpočtu obce je zdrojom peňažných fondov obce. Podľa zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, ak možno použiť v nasledujúcom rozpočtovom roku v súlade s osobitným predpisom nevyčerpané účelovo určené prostriedky, ktoré sú poskytnuté v predchádzajúcom rozpočtovom roku zo štátneho rozpočtu, z rozpočtu Európskej únie alebo na základe osobitného predpisu, tak tieto nevyčerpané prostriedky sa na účely tvorby peňažných fondov pri usporiadaní prebytku rozpočtu obce z tohto prebytku vylučujú.

Obce účtujú v súlade s opatrením Ministerstva financií SR č. 16786/ 2007-31 z 8. augusta 2007, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p (ďalej len „Postupy účtovania“).

Rozhodovanie o použití prebytku rozpočtu obce

O použití prebytku rozpočtu obce rozhoduje obecné zastupiteľstvo pri prerokúvaní záverečného účtu obce. Obec má povinnosť zistený prebytok rozpočtu obce použiť ako zdroj rezervného fondu, prípadne ďalších peňažných fondov.

♦ Príklad č. 1:

Účtovanie v roku 2015 – rozpočtové hospodárenie obce, plnenie rozpočtu obce v tis. eur:

Rozpočet obce

Príjmy

Výdavky

Prebytok/schodok rozpočtu

Bežný rozpočet

850 000

810 000

40 000

Kapitálový rozpočet

20 000

25 000

5 000

Rozpočet spolu

870 000

835 000

35 000

Finančné operácie

20 000

0

20 000

Obec dosiahla prebytkový bežný rozpočet a schodkový kapitálový rozpočet. Schodok kapitálového rozpočtu kryla prebytkom bežného rozpočtu. Výsledok hospodárenia je prebytok vo výške 35 tis. eur.

Údaje v tis. eur:

Prebytok rozpočtu

35 000

Zostatok finančných operácií

20 000

Rozdelenie prebytku rozpočtu a zostatku finančných operácií:

– prídel do rezervného fondu

50 000

– prídel do fondu rozvoja bývania vo výške výnosu z predaja obecných nájomných bytov

5 000

Obec z prebytku rozpočtu a zo zostatku finančných operácií tvorí rezervný fond a fond rozvoja bývania.

a) Použitie prebytku rozpočtu na tvorbu rezervného fondu a fondu rozvoja bývania – účtovanie tvorby rezervného fondu a fondu rozvoja bývania v prípade, že obec má otvorený samostatný bankový účet rezervného fondu a samostatný bankový účet fondu rozvoja bývania

P. č.

Text účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

1.

Prevod finančných prostriedkov z bankového účtu na účet rezervného fondu – tvorba fondu z prebytku rozpočtu a zo zostatku finančných operácií – výpis z bankového účtu

 

50 000

 

261

 

221

2.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály