Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtová trieda 7 – Uzávierkové účty a podsúvahové účty

Dátum: Rubrika: Súvzťažnosti

Účtovou triedou 7 – Uzávierkové účty a podsúvahové účty uzatvárame seriál súvzťažnosti, v ktorom sme sa podrobne venovali jednotlivým účtovným triedam a špecifikám účtovania v obciach, vyšších územných celkoch, príspevkových a rozpočtových organizáciách.

Podľa § 78 opatrenia Ministerstva financií SR zo dňa 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa us­ta­novujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“) uzávierkovými účtami sú:

  • 701 – Začiatočný účet súvahový,
  • 702 – Konečný účet súvahový,
  • 710 – Účet výsledku hospodárenia.

V zmysle § 9 Postupov účtovania účty hlavnej knihy sa otvoria účtovnými zápismi podľa § 16 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Konečné zostatky jednotlivých súvahových účtov aktív a pasív zaúčtovaných na účte 702 – Konečný účet súvahový sú začiatočnými stavmi jednotlivých súvahových účtov aktív a pasív zaúčtovaných na účte 701 – Začiatočný účet súvahový. Účtovnými zápismi na ťarchu účtu 701 a v prospech príslušných otváraných súvahových účtov pasív a účtovnými zápismi v prospech účtu 701 a na ťarchu príslušných otváraných súvahových účtov aktív sa účtujú ich začiatočné stavy.

Výsledok hospodárenia bezpro­stredne predchádzajúceho účtovného obdobia účtovaný v prospech alebo na ťarchu účtu 702 sa pri otvorení účtov hlavnej knihy účtuje v prospech alebo na ťarchu účtu 431 – Výsledok hospodárenia so súvzťažným zápisom na ťarchu alebo v prospech účtu 701.

V zmysle § 10 Postupov účtovania účty hlavnej knihy sa uzavrú účtovnými zápismi podľa § 16 zákona o účtovníctve. Konečné stavy účtov účtovej triedy 5 – Náklady sa účtujú na ťarchu účtu 710 – Účet výsledku hospodárenia a konečné stavy účtov účtovej triedy 6 – Výnosy sa účtujú v prospech účtu 710. Konečné zostatky súvahových účtov sa účtujú podvojne v prospech alebo na ťarchu účtu 702 podľa charakteru zostatku. Preúčtovaním konečného zostatku účtu 710 na účet 702 sa uzatvoria účtovné knihy.

Pri uzavretí účtovných kníh sa:

  • zisťujú obraty jednotlivých účtov,
  • zisťujú konečné stavy výsledkových účtov a konečné zostatky súvahových účtov,
  • účtujú konečné stavy účtov nákladov v účtovej triede 5 a výnosov v účtovej triede 6,
  • zisťuje výsledok hospodárenia pred zdanením daňou z príjmov za účtovné obdobie,
  • zisťuje účtovný výsledok hospodárenia ako rozdiel nákladov a výnosov.

Pri uzatvorení účtovných kníh sú údaje účtu 702, účtu 710 a údaje z analytických účtov podkladom pre zostavenie účtovnej závierky.

Účtová skupina 70 – SÚVAHOVÉ UZÁVIERKOVÉ ÚČTY

Účet 701 – Začiatočný účet súvahový

Obec, rozpočtová organizácia, príspevková organizácia

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály