Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Škodové komisie a škodové udalosti

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Predmetom príspevku sú upozornenia týkajúce sa škodových udalostí na prelome rokov 2019/2020 vzhľadom na prebiehajúcu inventarizáciu majetku, záväzkov a ich rozdielov za rok 2019. Treba uviesť, že škodová udalosť sa riadi príslušnými ustanoveniami zákona č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v z. n. p. (ochrana majetku obce a zveľadenie majetku) v nadväznosti na zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (hmotná zodpovednosť a zosobnenie škody zamestnancovi) a tiež zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (hospodárne a efektívne nakladanie s verejnými prostriedkami). Súčasťou príspevku je i vzor zápisnice a protokolu o škode pre potreby čitateľov.

Treba uviesť, že zodpovednosť za zverený majetok sa spája s dohodou o hmotnej zodpovednosti, ak ide o majetok, ktorý je určený na obeh alebo obrat (pozn. autora: v praxi najmä stravné lístky, ceniny, poukážky, pohonné hmoty alebo pokladničná hotovosť). I rozdiely medzi účtovným a skutočným stavom týchto majetkových aktív subjektu verejnej správy sú predmetom škodovej komisie (ako škodová udalosť). Škodovú udalosť možno riešiť aj hromadne, t. j. za viaceré druhy majetku súčasne, a to vždy bezodkladne po predmetnom zistení.

V rámci inventarizácie sa v prípade zistenia škody (manka alebo schodku) účtuje takáto škodová udalosť cez interný doklad, a to cez nákladový účet 549. Treba uviesť, že každé manko alebo schodok treba riešiť prostredníctvom škodovej komisie. Rovnako tak treba riešiť aj prípadné rozdiely v tankovaní a čerpaní pohonných hmôt do motorových vozidiel subjektu verejnej správy.

? Kto a v akých intervaloch menuje škodovú komisiu?

Štatutár alebo jeho zástupca menuje škodovú komisiu, pričom normatívnymi právnymi aktmi nie je určený spôsob, akým sa má predmetná škodová komisia menovať. Členom škodovej komisie nie je osoba, ktorá je zodpovedná za zverenú pokladničnú hotovosť, pohonné hmoty, stravné lístky alebo ceniny (ak sú predmetom škodovej udalosti v prípade manka či schodku).

Optimálne sú menovaní zamestnanci (z toho jeden zamestnanec ako predseda), a to na základe príkazu štatutára alebo menovania štatutára, pričom menovanie môže byť realizované:

  1. trvalým spôsobom na viac účtovných rokov,
  2. v rámci každej inventarizácie majetku, záväzkov a ich rozdielov alebo
  3. na základe rozhodnutia štatutára, či potreby subjektu verejnej správy.

Členom škodovej komisie je najmä zamestnanec alebo osoba pracujúca na základe dohody mimo pracovného pomeru. Povinnosť

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály