Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Prehľad lehôt v samospráve, ktoré môžu byť posunuté

Dátum: Rubrika: Z legislatívy

Príspevok obsahuje prehľad lehôt a spôsobov použitia verejných prostriedkov v zmysle opatrení prijatých vzhľadom na koronavírus v zmysle zákona č. 67/2020 Z.z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby ­ COVID-19 v z. n. p. v nadväznosti na zákon č. 96/2020 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 67/2020 Z.z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení zákona č. 75/2020 Z.z. a tiež zákona č. 73/2020 Z.z., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19.

Núdzový stav sa skončil uplynutím 13. júna 2020. K tomuto dátumu sa ruší pracovná povinnosť na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti, takisto zákaz uplatňovania práva na štrajk. Mimoriadny stav však stále trvá.
V príspevku rozoberáme jednotlivé časti normatívnych právnych aktov (z oblasti účtovníctva, rozpočtových pravidiel územnej samosprávy a príslušných opatrení Ministerstva financií Slovenskej republiky), ktoré sú potrebné pre zamestnancov územnej samosprávy, resp. môžu znížiť administratívnu i časovú záťaž v súčasnom mimoriadnom období. Súčasťou príspevku sú upozornenia k súčasnému právnemu stavu z hľadiska kompetencie obce a časovej stránky splnenia, resp. plnenia jednotlivých povinností samosprávy.
Poplatok za rozvoj a použitie výnosu z neho v roku 2020
Lehota na splnenie oznamovacej povinnosti k zániku poplatkovej povinnosti a na splnenie oznamovacej povinnosti o výmere podlahovej plochy nadzemnej časti realizovanej stavby podľa osobitného predpisu, ktorá
-
neuplynula pred začatím obdobia pandémie alebo
-
začala plynúť počas obdobia pandémie
sa považuje za dodržanú
, ak sa podá oznámenie o zániku poplatkovej povinnosti alebo o výmere podlahovej plochy nadzemnej časti realizovanej stavby podľa osobitného predpisu
do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie
.
Upozornenie: Obec môže počas obdobia pandémie až do 31. decembra 2020 na základe rozhodnutia zastupiteľstva použiť výnos z miestneho poplatku za rozvoj na úhradu bežných výdavkov.
Otázka č. 1:Dajú sa teda v obci použiť prostriedky z výnosu z poplatku za rozvoj aj na prevádzku obecného úradu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.