Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Právne úkony v územnej samospráve

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Témou príspevku je oblasť finančných operácií v územnej samospráve – právne úkony. Predmetné úkony sa spájajú najmä so zmluvným zabezpečením tovarov a služieb, poskytovaním verejných prostriedkov, personálnou agendou alebo agendou obecných miestnych daní či rozhodnutí v oblasti školstva. Príspevok je bližšie zameraný na charakteristiku právnych úkonov na výkon základnej finančnej kontroly a objasňuje často sa vyskytujúce časti finančných operácií obcí, škôl či iných zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí.

K tejto problematike Ministerstvo financií SR vydalo metodické us­mernenie sekcie auditu a kontroly č. MF/010871/2016-1411 k finančnej kontrole vykonávanej podľa zákona č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov s účinnosťou od augusta 2016 (ďalej len „metodické usmernenie MF SR“).

Časti finančnej operácie majú subjektívnu povahu vzhľadom na daný subjekt verejnej správy a normatívnu úpravu, najmä formou interných smerníc alebo rozhodnutí.

Príjmy predstavujú najmä vklady v hotovosti do pokladnice, prijaté platby hotovostné a bezhotovostné, prevody prostriedkov, granty a transfery z iného subjektu verejnej správy alebo z prostredia mimo verejnej správy, príjem preddavkov a pod.

Výdavky tvoria najpodstatnejšiu časť finančných operácií v sektore verejnej správy, pričom ich predstavujú najmä hotovostné a bezhotovostné výdavky na obstaranie materiálu a majetku, výdavky na zabezpečenie prevádzky, poskytnutie preddavkov, úhrady pokút a sankcií, plnenia zo zmlúv a pod.

Právne úkony sa spájajú s právami a povinnosťami a ide najmä o:

  • nájomné zmluvy,
  • pracovné zmluvy,
  • zmluvy dodávateľské a odberateľské,
  • zmluvy koncesné či
  • zmluvy v zmysle občianskoprávnej normy alebo obchodnoprávnej normy.

Iné úkony nie sú zákonom bližšie definovaným pojmom, no subjekt verejnej správy sa s nimi často stretáva, ide najčastejšie o úkony majetkovej podstaty spojené so zaradením majetku, jeho presunom, prevodom, vyradením, náhradou škody na majetku či vyhlásením verejného obstarávania na majetok.

Práve častou nadväznosťou na iné úkony majetkovej povahy sú v praxi právne úkony, ktoré predstavujú predošlú časť finančnej operácie (napríklad kúpna zmluva, objednávka a následné zaradenie) alebo následnú časť finančnej operácie (zmluva o prevode majetku, darovacia zmluva, zmluva o kúpe v zmysle verejného obstarávania).

! Upozornenie: Vždy treba dodržať zásadu nadväznosti na primárnu finančnú operáciu.

Finančné operácie majú zároveň tendenciu meniť svoj status (napr. príjmu/výdavku prostriedkov predchádza právny úkon alebo právnemu úkonu predchádza iný úkon majetkovej povahy – vyhlásenie verejného obstarávania na majetok).

Výber daní a poplatkov je v územnej samospráve širokospektrálnou oblasťou. Ich zámer vyrubenia/udelenia je daný na základe primárneho právneho úkonu. V prípade samosprávy rozhodnutím o vyrubení dane či poplatku, prípadne uložením pokuty v zmysle všeobecne záväzného nariadenia obce alebo osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Podľa zákona č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o finančnej kontrole“) je finančnou operáciou príjem, použitie, poskytnutie verejných prostriedkov, právny úkon a iný úkon majetkovej povahy.

Primárny úkon ako finančná operácia sa overí finančnou kontrolou. Na túto finančnú operáciu nadväzuje príjem. V prípade nezrovnalostí alebo námietok môže finančná operácia pokračovať aj ďalej (uložením sankcie, zúčtovaním a pod.). Ide teda o minimálne dve časti finančnej operácie, ktorá má za cieľ naplniť rozpočtovú položku daňových príjmov.

♦ Príklad č. 1:

Rozpočtová položka – Daňový príjem obce

Finančné operácie:

1. Rozhodnutie (právny úkon).

2. Príjem prostriedkov (príjmová finančná operácia) alebo

jednotlivé finančné operácie sa môžu deliť na časti finančnej operácie, a to:

1. Rozhodnutie (právny úkon):

1.1. Výzva na úhradu dane (právny úkon),

1.2. Vyrubenie pokuty (právny úkon).

2. Príjem dane spolu s pokutou (príjem).

Z uvedeného príkladu rozpočtovej položky daňový príjem vyplýva, že sa skladá z niekoľkých finančných operácií. Prvou je rozhodnutie, a to sa rozdeľuje na ďalšiu časť finančnej operácie. Účelom zákona je zachytiť všetky časti finančnej operácie a overiť ic

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály