Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Právne postavenie a platové pomery starostov obcí (4. časť)

Dátum: Rubrika: Pracovné právo a mzdy Zo seriálu: Právne postavenie a platové pomery starostov obcí

V letnom dvojčísle nájdete až dve časti seriálu Právne postavenie a platové pomery starostov obcí od autorky Ing. Ivety Matlovičovej. V štvrtej časti sa dočítate, aký právny nárok má starosta na dovolenku na základe platnej legislatívy.

Dovolenka starostu

Od 1. januára 2016 sa na základe schválených legislatívnych zmien starostovi priznalo podobné postavenie ako zamestnancovi vykonávajúcemu prácu vo verejnom záujme, keďže mu súčasná právna úprava zakladá právny nárok na dovolenku v rozsahu podľa zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) alebo (od 1. januára 2016) v rozsahu podľa kolektívnej zmluvy, ktorá je záväzná pre obec ako zamestnávateľa. Nie je však rozhodujúce, či starosta vykonáva funkciu v celom rozsahu alebo v skrátenom rozsahu (tzv. úväzkový starosta).

V záujme vytvárania priaznivejších pracovných podmienok a podmienok zamestnávania zamestnancov na rok 2019 uzatvorili 28. novembra 2018 vládou poverení zástupcovia a reprezentatívni zástupcovia zamestnávateľov (na jednej strane) a Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky a Nezávislé kresťanské odbory Slovenska (na druhej strane) Kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. na roky 2019 – 2020 (ďalej len „kolektívna zmluva vyššieho stupňa“). Uvedené sa uskutočnilo v súlade s § 2 ods. 3 písm. d) zákona č. 2/1991 Zb. o kolektívnom vyjednávaní v z. n. p. (ďalej len „zákon o kolektívnom vyjednávaní“). V rámci vyjednávania o podmienkach zamestnania sa v čl. II bod 2 kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa okrem iného dohodlo, že zá­kladná výmera dovolenky je 5 týždňov. Dovolenka vo výmere 6 týždňov patrí zamestnancovi, ktorý do konca roka dovŕši najmenej 33 rokov veku. To znamená, že zo znenia kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na rok 2019 vyplýva priaznivejšia úprava dovolenky (o 1 týždeň navyše), ktorá sa po 1. januári 2016 vzťahuje už aj na starostov. To znamená, že starostovi, ktorý do konca roka dovŕši:

  • menej ako 33 rokov veku, patrí dovolenka vo výmere 5 týždňov;
  • 33 rokov a viac, patrí dovolenka vo výmere 6 týždňov.

Podľa § 2 ods. 2 zákona č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v z. n. p. (ďalej len „zákon o právnom postavení starostov“) platí, že na účely dovolenky sa primerane použije osobitný predpis, ktorým je Zákonník práce. Pojmom „primerane“ sa rozumie, že ustanovenia o dovolenke podľa Zákonníka práce, ktoré upravujú nároky a podmienky čerpania dovolenky zamestnancov v pracovnom pomere, sa nemôžu v plnej miere použiť aj na starostov obce. Nebolo by napríklad primerané, aby sa starosta na účely dovolenky musel podrobiť evidencii a kontrole dochádzky (v praxi by išlo o „samokontrolu“, keďže starosta vystupuje ako štatutárny orgán obce). Ak starosta dovolenku, na ktorú mu vznikol nárok, nevyčerpá, možno mu ju preplatiť. Podľa zákona o právnom postavení starostov to však je možné len za predpokladu, že obecné zastupiteľstvo o preplatení tejto dovolenky rozhodlo. Uvedené ­vyplýva z § 2 ods. 2 zákona o právnom postavení starostov:

„Náhradu platu za nevyčerpanú dovolenku možno starostovi poskytnúť, len ak nemohol vyčerpať dovolenku ani do konca budúceho kalendárneho roku a ak o tom rozhodlo obecné zastupiteľstvo.“

To znamená, že k preplateniu nevyčerpanej dovolenky v priebehu funkčného obdobia môže dôjsť až pri splnení troch podmienok:

  • starostovi vznikne nárok na dovolenku;
  • dovolenku nevyčerpal ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka;
  • obecné zastupiteľstvo dalo súhlas na preplatenie dovolenky na základe uznesenia.

Ak tieto tri podmienky nebudú splnené (všetky súčasne), starostovi nemožno preplatiť dovolenku a nevyčerpaná dovolenka mu prepadne.

Keďže súčasná právna úprava termín na podanie žiadosti o preplatenie nevyčerpanej dovolenky starostom neupravuje, obec môže postup a spôsob podania žiadosti, prípadne termín, kedy má starosta predmetnú žiadosť podať na prerokovanie, bližšie špecifikovať napríklad v rokovacom poriadku. 

♦ Príklad č. 1:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály