Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Povinnosti zamestnávateľa podľa § 75 Zákonníka práce

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

V zmysle § 75 ods. 2 Zákonníka práce v je zamestnávateľ povinný pri skončení pracovného pomeru vydať zamestnancovi okrem iného:

  • Potvrdenie o poskytnutej mzde za vykonanú prácu pre ročné zúčtovanie preddavkov na daň zo závislej činnosti. V zmysle § 39 ods. 5 zákona o dani z príjmov je zamestnávateľ povinný vystaviť uvedené potvrdenie do 10. februára po skončení zdaňovacieho obdobia, prípadne do 10. marca zdaňovacieho obdobia, v ktorom sa podáva daňové priznanie. (Zamestnanec sa môže počas roka opäť zamestnať u toho istého zamestnávateľa). Podľa ktorého zákona treba postupovať? Vystaviť potvrdenie o mzde za vykonanú prácu pre ročné zúčtovanie preddavkov na daň zo závislej činnosti pri skončení pracovného pomeru podľa Zákonníka práce alebo vystaviť potvrdenie po skončení roka podľa zákona o dani z príjmov?
  • Potvrdenie na výpočet podpory v nezamestnanosti – v prípade, ak zamestnanec pri skončení pracovného pomeru podpíše prehlásenie, že potvrdenie na výpočet podpory v nezamestnanosti nepotrebuje, je zamestnávateľ povinný napriek tomu predmetné potvrdenie vystaviť?

Podľa § 39 ods. 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) zamestnávateľ je povinný za obdobie, počas ktorého zamestnancovi vyplácal zdaniteľný príjem, vystaviť doklad o súhrnných údajoch, ktoré sú rozhodujúce na výpočet základu dane, preddavkov na daň, dane, na priznanie zamestnaneckej prémie a na priznanie daňového bonusu za príslušné zdaňovacie obdobie, ktorého vzor určí finančné riaditeľstvo a uverejní ho na svojom webovom sídle. Potvrdenie je zamestnávateľ povinný doručiť zamestnancovi najneskôr do 10. marca zdaňovacieho obdobia, v ktorom sa podáva daňové priznanie alebo do 10. februára po skončení zdaňovacieho obdobia, v ktorom, alebo za ktoré zamestnávateľ vyplatil príjem zo závislej činnosti zamestnancovi, ktorý žiada o ročné zúčtovanie iného zamestná­vateľa, ak o vystavenie dokladu požiada najneskôr do 5. februára po skončení zdaňovacieho obdobia.

Ak zamestnanec nepožiadal o vykonanie ročného zúčtovania v termíne do 15. februára, zamestnávateľ je povinný vystaviť doklad – potvrdenie o ním vyplatenom zdaniteľnom príjme v termíne do 10. marca, resp. do 5. febr

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály