Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Poskytovanie finančných prostriedkov z rozpočtu obcí

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Poskytovanie prostriedkov z rozpočtu obcí sa viaže primárne na účelnosť podľa osobitných predpisov a schválený rozpočet. V tomto príspevku sa budeme venovať téme poskytovania verejných prostriedkov obcou iným osobám (fyzickým osobám, právnickým osobám, neziskovým organizáciám, či založeným obchodným spoločnostiam). Bližšie objasníme spôsob poskytovania prostriedkov vzhľadom na zákonnosť a účelnosť použitia verejných pros­triedkov.

Na úvod treba ozrejmiť, že verejné prostriedky možno poskytovať alebo používať, pričom nejde o totožné slovesá. V oboch prípadoch je potrebné, aby subjekt mal predmetné prostriedky rozpočtované v aktuálnom čase pri zámere poskytovania/používania verejných prostriedkov. Poskytnutie prostriedkov znamená ich účelné transfe­rovanie subjektu verejnej správy alebo mimo subjekt verejnej správy na základe zmluvného zabezpečenia, zákonného či iného oprávnenia (pozn. autora: najmä smernice či všeobecne záväzné nariadenia obce). Použitie príspevkov predstavuje „čistý výdavok“, čo je charakterizované vynaložením verejných prostriedkov (obstarania tovarov, majetku, zásob či výkonu služieb alebo ­plnenia).

Pre účely vynaloženia verejných prostriedkov treba dodržať dikciu ustanovení § 19 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“), a to:

  1. rozpočtové krytie výdavku v aktuálnom čase,
  2. zákonnosť použitia/poskytnutia verejných prostriedkov na základe dikcie osobitných predpisov.

Rozpočtové krytie výdavkov v aktuálnom čase

Primárnou povinnosťou subjektu verejnej správy je rozpočtové krytie výdavkov (bežných i kapitálových výdavkov). V prípade potreby mimoriadnej situácie či likvidácie škôd a iných udalostí sa opätovne rozpočtovými opatreniami mení rozpočet a upravujú jeho položky a podpoložky, či prvky programového rozpočtu výdavkov (okrem menších obcí, ktorých zastupiteľstvo určí, že obec nebude vytvárať programové rozpočtovanie). Rovnako aj v prípade príjmu verejných prostriedkov vo forme darov, grantov, transferov alebo dotácií v obciach sa pri použití týchto prostriedkov upraví aktuálny rozpočet (programový rozpočet výdavkov) o zámer ich použitia (prípadne ďalšieho poskytnutia, ak to zmluva alebo osobitný predpis povoľuje).

Zákonnosť použitia/poskytnutia verejných prostriedkov

Zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy stanovuje povinnosť, aby sa verejné prostriedky uvoľňovali iba na účely, ktoré sú definované osobitnými predpismi.

Súčasťou poskytovania verejných prostriedkov v obciach je financovanie škôl a školských zariadení, a to nie len v zriaďovateľskej pôsobnosti, ale i v pôsobnosti fyzických alebo právnických osôb, cirkví a pod. (pozn. autora: vždy na základe žiadosti zriaďovateľa týchto škôl). Predmetné poskytovanie predstavuje rozpočtované verejné prostriedky v súlade so zákonom č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Povinnosťou obce je mať na tieto účely vypracované všeobecne záväzné nariadenie, ktoré určí podrobnosti financovania základných umeleckých škôl, jazykových škôl, materských škôl a školských zariadení, definuje výšku príspevku z rozpočtu obce a deň, do ktorého poskytne finančné prostriedky v jednotlivých mesiacoch spolu s určením lehoty, dokedy zašlú zriaďovatelia škôl mimo sektor verejnej správy údaje, na základe ktorých obec poskytne finančné pros­triedky. Obce poskytujú verejné prostriedky na účely financovania školských zariadení zriadených mimo sektor verejnej správy.

Upozornenie: Obec nemá oprávnenie poskytovať verejné prostriedky podľa zákona zriaďovateľom škôl a školských zariadení mimo sektor verejnej správy (cirkví, občianskych združení, fyzických a právnických osôb) na účely:
a) dofinancovania či zabezpečenia prostriedkov na priestory a materiálno-technické zabezpečenie,
b) poskytnutia prostriedkov na didaktickú techniku používanú vo výchovno-vzdelávacom procese,
c) poskytnutia finančných prostriedkov na mzdy, platy, služobné príjmy a ostatné osobné vyrovnania.

♦ Príklad č

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály