Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Podnikateľská činnosť obcí z hľadiska DPH (II.)

Dátum: Rubrika: Hospodárenie Zo seriálu: Podnikateľská činnosť obcí z hľadiska DPH

V letnom dvojčísle časopisu sme priniesli prvú časť príspevku, zaoberajúceho sa problematikou dane z pridanej hodnoty. Vzhľadom na veľmi rozsiahlu tému sme sa rozhodli príspevok rozdeliť do dvoch častí, aby sme vám mohli priniesť čo najviac praktických príkladov z rôznych oblastí uplatňovania DPH.

Nadobudnutie tovaru v SR

Pojmom „nadobudnutie tovaru“ sa rozumie nákup tovaru z iného členského štátu. Nadobudnutie tovaru v SR je predmetom zdanenia v SR podľa § 2 ods. 1 písm. c) zákona o DPH.

                                                              § 11 ods. 1 zákona o DPH
Na účely tohto zákona sa nadobudnutím tovaru v tuzemsku z iného členského štátu rozumie nadobudnutie práva nakladať ako vlastník s hnuteľným hmotným majetkom odoslaným alebo prepraveným nadobúdateľovi dodávateľom alebo nadobúdateľom alebo na ich účet do tuzemska z iného členského štátu. Za nadobudnutie tovaru podľa prvej vety sa považuje aj prevzatie tovaru na základe nájomnej zmluvy s dojednaným právom kúpy prenajatej veci, ak sa v členskom štáte prenajímateľa považuje odovzdanie predmetu nájmu za dodanie tovaru do iného členského štátu s oslobodením od dane.

Zdaniteľné osoby – podnikatelia, ktorí nakupujú tovar na účely svojho podnikania v SR z iných členských štátoch, môžu byť osoby, ktoré:

  • majú postavenie platiteľa dane – ide o osoby registrované podľa § 4 zákona o DPH,
  • nemajú postavenie platiteľa dane – ide o osoby registrované podľa § 7 alebo § 7a zákona o DPH.

Rozdiel medzi uvedenými osobami pri nadobudnutí tovaru v SR z iného členského štátu je v tom, že zatiaľ čo platiteľ pri nadobudnutí tovaru okrem povinnosti zdaniť tento tovar v SR má aj právo na odpočítanie priznanej DPH, neplatiteľ má síce povinnosť vykonať v SR zdanenie tovaru, ale nemá právo na odpočítanie dane.

Neplatitelia DPH – registrácia z titulu nadobudnutia tovaru

Ustanovenie § 7 zákona o DPH vymedzuje osoby, ktoré majú povinnosť požiadať o registráciu pre daň, ale nenadobudnú štatút platiteľa dane. Ide o osoby, ktoré pri nadobudnutí tovaru z iného členského štátu budú mať povinnosť platiť daň v SR z nadobudnutia tovaru, ale nebudú mať právo na odpočítanie dane z nadobudnutia tovaru.

O nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu pre účely registrácie pre daň podľa § 7 zákona o DPH ide vtedy, ak:

  • nadobúdateľom je zdaniteľná osoba (podnikateľ) alebo právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou – teda aj obec,
  • dodávateľom je osoba registrovaná pre DPH v inom členskom štáte, ktorá dodala tovar za protihodnotu nadobúdateľovi v SR (t. j. platiteľ z iného členského štátu, ktorý dodal tovar nadobúdateľovi v SR).

Povinnosť podať žiadosť o registráciu

Registračnú povinnosť podľa § 7 zákona o DPH má aj právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou – t. j. aj obec, ktorá nadobúda v tuzemsku tovar z iného členského štátu, a to pred nadobudnutím tovaru, ktorým dosiahne celkovú hodnotu tovaru bez DPH 14 000 € v kalendárnom roku.

O registrácii pre daň podľa § 7 zákona o DPH vydá miestne príslušný daňový úrad nadobúdateľovi osvedčenie a pridelí identifikačné číslo pre daň. Pridelené identifikačné číslo pre daň používa nadobúdateľ pri objednávaní tovarov z iných členských štátov.

Osoba, ktorá sa registruje pre daň podľa tohto ustanovenia, je povinná podľa § 69 ods. 6 zákona o DPH platiť daň z nadobudnutia tovaru v SR z iného členského štátu, ale nemá nárok na odpočítanie dane.

Registráciou pre daň podľa § 7 zákona o DPH sa nadobúdateľ nestáva platiteľom DPH.

Dobrovoľná registrácia

Žiadosť o registráciu pre DPH z titulu nadobúdania tovaru z iného členského štátu môže byť podaná aj v prípade, ak hodnota tovaru bez DPH, nadobudnutého z iných členských štátov, nedosiahne v kalendárnom roku 14 000 €.

Ak sa nadobúdateľ tovaru rozhodne, že bude zdaňovať nadobudnutie tovaru pred dosiahnutím hodnoty 14 000 €, toto svoje rozhodnutie oznámi písomne daňovému úradu pri podaní žiadosti o registráciu pre daň podľa § 7 zákona o DPH. Nadobudnutia tovaru bude potom zdaňovať najmenej po dobu dvoch kalendárnych rokov.

Miestne príslušný daňový úrad bude registrovať nadobúdateľa ku dňu, ku ktorému požiada o registráciu, nie so spätným dátumom.

Obec ako právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a je registrovaná pre DPH z dôvodu nadobudnutia tovaru v SR z iného členského štátu podľa § 7 zákona o DPH, sa pre účely určenia miesta dodania služby považuje

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály