Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Ochrana osobnosti pri zverejnených nepravdivých informáciách (1. časť)

Dátum: Rubrika: Správne právo Zo seriálu: Ochrana osobnosti pri zverejnených nepravdivých informáciách

V súčasnej otvorenej spoločnosti dochádza k enormnému šíreniu informácií o verejných funkcionároch a ich aktivitách – starostov, poslancov obecných zastupiteľstiev a riaditeľov škôl nevynímajúc. Informácie sa šíria rôznymi formami. V súčasnosti už nedominujú tradičné printové médiá, ale informácie sa čoraz viac presúvajú do online priestoru. Spoločenská kontrola je v súčasnosti najvýznamnejšou formou kontroly verejnej správy.

Napriek jej nesporným výhodám sa však často prejavuje aj odvrátená strana slobody šírenia informácií. Publikované informácie sú často nepravdivé, neobjektívne, ba až nactiutŕhačské. V niektorých prípadoch je ich zverejnenie spôsobilé vyvolať až trestnoprávny postih.
Príspevok v prvej časti analyzuje právne možnosti ochrany dotknutého verejného funkcionára pri publikovaní nepravdivých a osočujúcich informácií v printových médiách a na internetových spravodajských portáloch.
Tlačový zákon
Zodpovednosť tzv. printových médií za pravdivosť nimi zverejňovaných informácií upravuje zákon č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlačový zákon) v z. n. p. (ďalej len "tlačový zákon").
Podľa § 1 ods. 1 tlačového zákona tento zákon upravuje najmä práva a povinnosti vydavateľa periodickej tlače a práva a povinnosti tlačovej agentúry pri získavaní a šírení informácií, práva a povinnosti osôb pri uplatňovaní práva na opravu, práva na odpoveď a práva na dodatočné oznámenie v periodickej tlači a práva a povinnosti osôb pri uplatňovaní práva na opravu, práva na odpoveď a práva na dodatočné oznámenie v agentúrnom spravodajstve.
V súlade s § 2 ods. 1 tlačového zákona 
periodická tlač sú noviny, časopisy alebo iná tlač, vydávaná pod rovnakým názvom, s rovnakým obsahovým zameraním a v jednotnej grafickej úprave, najmenej dvakrát v kalendárnom roku.
Podľa § 5 ods. 1 tlačového zákona:

„Ak tento zákon neustanovuje inak, za obsah periodickej tlače zodpovedá vydavateľ periodickej tlače a za obsah agentúrneho spravodajstva zodpovedá tlačová agentúra.“

Spôsob, akým zákonodarca stanovil okruh médií, ktorých získavanie a šírenie informácií sú regulované tlačovým zákonom, je veľmi zužujúci a de facto 
sa vzťahuje iba na tlačené médiá
, akými sú noviny, časopisy a iné obdobné periodické tlačoviny.
Problémové a nedostatočné formulovanie okruhu médií, resp. ich vydavateľov, na ktorých sa vzťahujú povinnosti stanovené v tlačovom zákone, je predmetom diskusie a kritiky už niekoľko rokov, v podstate už od samotnej účinnosti predmetného zákona. Aj napriek opakovanej snahe o zmenu zákona, či už v podobe vládneho návrhu novely zákona alebo mimovládnych aktivít, 
do dnešného dňa nedošlo k rozšíreniu pôsobnosti tlačového zákona na vydavateľov internetových publikácií a internetového spravodajstva
.
Tlačový zákon to
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.