Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Majetok a evidencia majetku

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa budeme venovať problematike majetku a jeho evidencii z ekonomického hľadiska. Ponúkneme aj vzor smernice, upravujúcej postup pri zaraďovaní dlhodobého hmotného a nehmotného majetku do evidencie.

Definíciu majetku obce možno nájsť v dvoch základných predpisoch dôležitých pre fungovanie samosprávy obce.

Podľa § 8 ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. „majetok obce tvoria veci vo vlastníctve obce a majetkové práva obce“, pričom pojem vec definuje Občiansky zákonník v § 119 tak, že rozlišuje veci hnuteľné a nehnuteľné a nehnuteľnosťami označuje pozemky a stavby spojené so zemou pevným zá­kladom.

Podľa § 1 ods. 2 zákona č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v z. n. p. „majetok obce tvoria nehnuteľné veci a hnuteľné veci vrátane finančných prostriedkov, ako aj pohľadávky a iné majetkové práva, ktoré sú vo vlastníctve obce podľa zákona o majetku obcí alebo ktoré nadobudne obec do vlastníctva prechodom z majetku Slovenskej republiky na základe tohto zákona alebo osobitného predpisu, alebo vlastnou činnosťou.“

Obec je aj účtovnou jednotkou a tak je dôležité uviesť aj definíciu majetku účtovnej jednotky podľa § 2 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p.(ďalej len „zákon o účtovníctve“), podľa ktorej „majetkom sú tie aktíva účtovnej jednotky, ktoré sú výsledkom minulých udalostí, je pravdepodobné, že v budúcnosti zvýšia ekonomické úžitky účtovnej jednotky a dajú sa spoľahlivo oceniť. Sú to aktíva účtovnej jednotky, ktoré sa vykazujú v účtovnej závierke v súvahe alebo vo výkaze o majetku a záväzkoch. Pasíva sú zdroje majetku, ktoré predstavujú celkovú sumu záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov. Záväzkom je existujúca povinnosť účtovnej jednotky, ktorá vznikla z minulých udalostí, je pravdepodobné, že v budúcnosti zníži ekonomické úžitky účtovnej jednotky a dá sa spoľahlivo oceniť. Rovnako ako majetok sa vykazuje v účtovnej závierke v súvahe alebo vo výkaze o majetku a záväzkoch.“

Obec ako vlastník majetku môže so svojím majetkom hospodáriť samostatne alebo ho môže zveriť do správy svojej rozpočtovej alebo prís­pevkovej organizácie. V tomto prípade rozpočtová a príspevková organizácia zriadená obcou vystupuje ako správca majetku obce.

Každý vlastník alebo správca majetku zodpovedá za riadne, hospodárne, efektívne a účinné nakladanie a hospodárenie s majetkom, ktorý vlastnia alebo ktorý im bol zverený do správy.

Vlastník alebo správca majetku má povinnosť:

  • efektívne a účelne s ním hospodáriť,
  • zveľaďovať, chrániť a zhodnocovať ho,
  • udržiavať, užívať a brať úžitky z nakladania a hospodárenia s ním,
  • chrániť ho pred poškodením, zničením, stratou alebo zneužitím,
  • používať všetky právne prostriedky na jeho ochranu vrátane včasného uplatňovania svojich práv alebo oprávnených záujmov pred príslušnými orgánmi,
  • viesť majetok v účtovníctve podľa zákona o účtovníctve.

Vedenie a evidencia majetku v účtovníctve

Vlastník alebo správca majetkusú povinní viesť majetok v účtovníctve podľa zákona o účtovníctve a pri účtovaní o majetku postupovať podľa opatrenia MF SR z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovnej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky (ďalej len „postupy účtovania“).

Rovnako musia uplatňovať a dodržiavať zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), ktorý ustanovuje vymedzenie a členenie majetku pre účely odpisovania a účtovania, spôsoby odpisovania majetku (daňové odpisy).

Zákon o účtovníctve okrem spôsobu a postupu účtovania obstarania majetku ustanovuje:

Spôsoby oceňovania majetku

piata časť § 24 až § 25 zákona o účtovníctve

Odpisovanie majetku

piata časť § 28 zákona o účtovníctve

Vykonanie a obsah inventarizácie

šiesta časť § 29 a § 30 zákona o účtovníctve

Uchovávanie a ochrana účtovnej dokumentácie

§ 35 zákona o účtovníctve

ZDP upravuje:

Oceňovanie majetku

§ 25 a § 25a ZDP

Odpisy hmotného a nehmotného majetku

§ 22 ZDP a § 24 ZDP

Hmotný majetok a nehmotný majetok vylúčený z odpisovania

§ 23 ZDP

Postup pri odpisovaní hmotného majetku, rovnomerné odpisovanie hmotného majetku, zrýchlené odpisovanie hmotného majetku zaradeného do odpisovej skupiny 2 a 3

§ 26 až § 28 ZDP

Technické zhodnotenie hmotného majetku a nehmotného majetku

§ 29 ZDP

Členenie majetku podľa postupov účtovania

Všeobecné zásady pre členenie majetku a záväzkov sú uvedenévpostupoch účtovania.

Z časového hľadiska sa majetok člení na:

  • dlhodobý majetok,
  • krátkodobý majetok.

Dlhodobým majetkom je majetok, ktorého doba použiteľnosti, dohodnutá doba splatnosti alebo vyrovnania iným spôsobom pri vzniku účtovného prípadu, je dlhšia ako jeden rok.

Dlhodobý majetok sa člení na:

  • dlhodobý nehmotný majetok,
  • dlhodobý hmotný majetok,
  • dlhodobý finančný majetok,
  • dlhodobé pohľadávky.

Krátkodobým majetkom je majetok, ktorého doba použiteľnosti, dohodnutá doba splatnosti alebo vyrovnania iným spôsobom pri vzniku účtovného prípadu je najviac jeden rok.

Dlhodobým nehmotným majetkom sú najmä:

  • aktivované náklady na vývoj,
  • softvér,
  • oceniteľné a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály