Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Len zavedená daň z nehnuteľností sa vyberá

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Miestne dane, ktoré môže ukladať obec na svojom území upravuje ust. § 2 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o miestnych daniach a poplatku“), medzi ktoré patrí aj daň z nehnuteľností. Táto daň je z hľadiska výnosu obce dôležitou položkou príslušného obecného alebo mestského rozpočtu. Nepriznáva sa každý rok, ak oproti predchádzajúcemu zdaňovaciemu obdobiu nenastali daňovníkovi zmeny takých skutočností, ktoré ovplyvňujú jeho daňovú povinnosť.

Správu tejto dane, ktorou sa rozumie postup súvisiaci so správnym zistením dane a zabezpečením úhrady dane, ako aj ďalšie činnosti vyplývajúce zo zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) a zákona o miestnych daniach vykonáva obec, na ktorej území sa nehnuteľnosť nachádza. Výkonom správy dane z nehnuteľnosti nie je možné poveriť iné právnické osoby alebo fyzické osoby.

Zavedenie dane všeobecne záväzným nariadením

Daň z nehnuteľností môže obec zaviesť a zrušiť, určiť a zmeniť sadzby dane, hodnotu pozemku, príplatok za podlažie, oslobodenie od dane alebo zníženie dane len k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia. Daň sa mala zaviesť všeobecne záväzným nariadením (VZN), ktoré je platné na príslušné zdaňovacie obdobie, čo je rozhodujúce pre vyberanie tejto dane aj na rok 2015.

Oprávnenie daňovníka

Daňovník je oprávnený zistiť, či:

  • daň z nehnuteľností bola VZN vydaným a účinným na rok 2015 alebo VZN vydaným v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach, ktoré je platné aj na rok 2015 zavedená,
  • vydané a schválené VZN je v súlade so zákonom č. 460/1992 Zb. Ústava Slovenskej republiky v z. n. p., ústavnými zákonmi, so zákonmi, s nariadeniami vlády, so všeobecne záväznými právnymi predpismi ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy,
  • vo VZN správca dane upravil len tie skutočnosti a v takom rozsahu, na ktoré je splnomocnený zákonom o miestnych daniach,
  • hodnoty pozemkov sú pre výpočet základu dane správne určené,
  • výšky sadzieb dane z nehnuteľností určené správcom dane zodpovedajú ustanoveniam zákona o miestnych daniach platným na rok 2015,
  • sadzby dane za nehnuteľnosť rovnakého druhu nie sú určené iné pre fyzické osoby, ako pre právnické osoby,
  • oslobodenie od dane alebo zníženie dane je pre daňovníkov v nariadení uvedené v súlade § 17 ods. 2 a 3 zákona o miestnych daniach bez určenia ďalších skutočnosti, ktoré sú nad rámec zákona,
  • vymedzenie jednotlivej časti obce je vo VZN určené v súlade s ustanovením § 17 ods. 17a zákona o miestnych daniach.

Platnosť všeobecne záväzného nariadenia

♦ Príklad č. 1:

Správca dane vydal koncom roka 2013 „VZN o dani z nehnuteľností na rok 2014“, ktorým zaviedol vyberanie dane z nehnuteľností na zdaňovacie obdobie 2014 s účinnosťou od 1. januára 2014. Na rok 2015 správca dane nevydal nové VZN o dani z nehnuteľností s účinnosťou od 1. januára 2015. Napriek tomu, že VZN o dani z nehnuteľností účinné od 1. januára 2015 nevydal, na rok 2015 vyrubuje túto daň podľa VZN vydaného na rok 2014.

* * *

♦ Príklad č. 2:

Môže obec podľa VZN, ktoré stratilo platnosť 31. decembra 2014, vyberať daň z nehnuteľností na rok 2015?

Podľa § 3 zákona o miestnych daniach zdaňovacím obdobím pri dani z nehnuteľnosti je príslušný kalendárny rok.Ak správca dane vydal „VZN o dani z nehnuteľností na rok 2014“ s účinnosťou od 1. januára 2014, platnosť VZN končila 31. decembrom 2014.

Ak správca dane na rok 2015 nevydal nové VZN na rok 2015 alebo VZN na rok 2015 a ďalšie zdaňovacie obdobia s platnosťou od 1. januára 2015, ktorým zaviedol túto daň na rok 2015 a ďalšie zdaňovacie obdobia, vyberanie a vyrubovanie dane z nehnuteľností na rok 2015 podľa VZN platného len na zdaňovacie obdobie 2014 nie je v súlade so zákonom o miestnych daniach.

Úprava sadzieb dane určených zákonom podľa miestnych podmienok

Obce sú splnomocnené na úpravu základných ročných sadzieb dane z nehnuteľností určených v ust. § 8, § 12 a § 16 zákona o miestnych daniach.

Ak základnú ročnú sadzbu dane z nehnuteľností správca dane VZN znižuje alebo zvyšuje, zákonom určený maximálny rozsah násobku základnej ročnej sadzby dane z pozemkov, sadzby dane zo stavieb a sadzby dane z bytov a nebytových priestorov sa nemôže prekročiť.

! Upozornenie: Správca dane mohol aj na rok 2015 určiť rôzne sadzby dane z pozemkov pre jednotlivé druhy pozemkov uvedené v § 6 ods. 1 zákona o miestnych daniach. Oprávnenie správcu dane na úpravu sadzieb dane z pozemkov vo VZN bolo zákonom č. 333/2014 Z. z., ktorý novelizoval zákon o miestnych daniach v porovnaní s predchádzajúcimi zdaňovacími obdobiami, zmenené.

Ak správca dane VZN platným na rok 2015 podľa miestnych podmienok v obci alebo jej jednotlivej časti upravil základnú ročnú sadzbu dane z pozemkov určenú zákonom o miestnych daniach, takto ustanovená ročná sadzba dane pre:

  1. pozemky druhu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály