Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Komunálne zdaňovanie v konkrétnych príkladoch obcí a miest SR – inšpirácie a podnety pre samosprávy (II.)

Dátum: Rubrika: Hospodárenie Zo seriálu: Komunálne zdaňovanie v konkrétnych príkladoch obcí a miest SR – inšpirácie a podnety pre samosprávy

V tomto čísle pokračujeme aktuálnymi informáciami o vývoji daní a nedoplatkov na miestnych daniach v Bratislave, Senici, Snine, Košiciach, Prešove, Žiline a Rimavskej Sobote.

Bratislava – mestská časť Petržalka zverejnila zoznam neplatičov

Neplatenie daní na Slovensku devastuje mestské aj obecné rozpočty a primátori a starostovia začínajú aktívne veliť do útoku proti neplatičom daní.

Petržalka je ďalšou mestskou časťou Bratislavy, ktorá zverejnila ešte v závere roku 2012 zoznam daňových dlžníkov – dane za psa a dane za užívanie verejného priestranstva. Petržalka bude zoznam aktualizovať v prípade, že v ňom dôjde k zmene a dlžník nedoplatok mestskej časti uhradí. Samospráva môže zo zákona zverejňovať daňových dlžníkov, ktorých nedoplatok dosahuje najmenej 160 eur. Na petržalskom webe už pribudli nezodpovední vlastníci pozemkov, vďaka čomu Petržalčania vedia nielen to, komu pozemky patria, ale aj to, ako v zmysle zákona obec rieši nepokosené alebo neupratané pozemky s ich majiteľom a či sa o pozemky postaral.

Bratislava – celkovo (nielen jej jednotlivé mestské časti) má veľké starosti s daňami. Nielen preto, že patrí medzi najzadlženejšie slovenské mestá a zadlženie sa jej nedarí znižovať. Je hlavným mestom, sú tu ministerstvá, štátne orgány, žije a pracuje tu viac ako 100 000 ľudí, ktorí nemajú v Bratislave trvalý pobyt. Používajú pritom infraštruktúru, ale nijako na ňu neprispievajú. Bratislava to musí hradiť zo svojich zdrojov a tie chýbajú inde.

Už v minulom volebnom období sa uvažovalo o tom, aby Bratislava mala vlastnú rozpočtovú kapitolu. V nej by sa premietli finančné prostriedky, ktoré by dostávala preto, že je hlavné mesto. Bratislava ako hlavné mesto nemá výhody z toho, že v ňom sídlia mnohé úrady a zastupiteľské úrady a má tak navyše výdavky oproti iným mestám, ktoré by mohli byť vykryté zo štátneho rozpočtu. V tej súvislosti aktuálne nastavenie rozdeľovania daní Bratislava považuje za nevyhovujúce.

Senica – dane z nehnuteľností

Senická radnica ešte v závere roku 2012 (v októbri) informovala, že aktuálne pracuje na novom všeobecne záväznom nariadení mesta, ktoré sa bude týkať dani z nehnuteľnosti v súvislosti s budúcoročnými zmenami. Zákon, ktorý schválil parlament, presne definuje jednot­livé kategórie daní, ktoré majú dané rozmedzie. Znamená to, že si mestá a obce už nebudú určovať dane z nehnuteľností takpovediac voľnejším spôsobom ako doteraz. Radnica hľadala zodpovedné riešenia, ako dane z nehnuteľností nezvýšiť v r

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály