Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

K aktuálnym otázkam samosprávy

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Fiškálna decentralizácia získala dôležité postavenie v národnom hospodárstve krajiny a stala sa plnohodnotným partnerom štátu pri riešení celospoločenských a ekonomických problémov. Pojem federalizmus pochádza z latinského slova foederatus vo význame spoločný (tzn. že výkon štátnej moci je rozdelený medzi viaceré úrovne štátu). Pojem fiškálny (z nemčiny der Fiskus, z angličtiny the fisc, z francúzštiny le fisc) označuje pojem štátna pokladnica. Hlavnou úlohou fiškálnej decentralizácie je byť „bližšie k občanovi“. Fiškálnou decentralizáciou vzniklo na území Slovenskej republiky cca 2 900 obcí a osem samosprávnych krajov (VÚC).

Primárnymi orgánmi obce sú starosta obce a obecné zastupiteľstvo, ktoré sú volené v priamych voľbách na obdobie štyroch rokov.Obecné zastupiteľstvo rozhoduje o základných otázkach ­života a rozvoja obce. Schvaľuje rozpočet obce, program rozvoja, územný plán, nakladanie s majetkom, rozhoduje o zavedení miestnych daní, o zriadení obecných podnikov, o prijatí úveru, o vytvorení orgánov a organizácií obce a schvaľuje všeobecne záväzné nariadenia obce. Obec využíva na financovanie vlastných potrieb prednostne vlastné príjmy. Miestne dane sú dôležitým zdrojom financovania obcí a VÚC. Obec môže ukladať v zmysle zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov nasledovné miestne dane (§ 2 zákona) z/za:

  • nehnuteľností,
  • psa,
  • užívanie verejného priestranstva,
  • ubytovanie,
  • predajné automaty,
  • nevýherné hracie prístroje,
  • vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta a
  • jadrové zariadenia.

V zmysle zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“) príjmy obcí a VÚC rozdeľujeme na daňové a nedaňové príjmy. Podľa rámcovej účtovej osnovy (opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovnej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály