Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Hlavný kontrolór obce a výkon jeho funkcie v praxi

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“) predpokladá, že každá obec má mať obsadenú pozíciu hlavného kontrolóra. V tomto smere sa treba bližšie zaoberať výkonom funkcie hlavného kontrolóra, ako aj skutočnosťami, ktoré počas výkonu jeho funkcie môžu nastať, pričom v tomto článku som sa zameral hlavne na dlhodobú práceneschopnosť hlavného kontrolóra, prípadne odchod hlavnej kontrolórky na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, čím je spôsobená dlhodobá absencia hlavného kontrolóra v práci. V praxi sa často stretávam s takýmito prípadmi, pričom treba poukázať na jednotlivé úskalia tohto problému.

Zákon o obecnom zriadení upravuje v ust. § 10 orgány obce, pričom medzi orgány obce patrí obecné zastupiteľstvo a starosta obce.

Obecné zastupiteľstvo môže zriadiť a zrušiť podľa potreby stále alebo dočasné výkonné, kontrolné a poradné orgány, najmä obecnú radu, komisiu a určuje im náplň práce.

Funkcia hlavného kontrolóra je upravená v § 18 zákona o obecnom zriadení, pričom hlavný kontrolór je volený a odvolávaný obecným zastupiteľstvom.

Zákon ustanovuje funkčné obdobie hlavného kontrolóra na 6 rokov.

Hlavný kontrolór vykonáva svoju činnosť v pracovnoprávnom vzťahu k obci, je teda zamestnancom obce. Okrem zákonom stanovených výnimiek, sa ne neho vzťahujú všetky práva a povinnosti vedúceho zamestnanca.

Hlavný kontrolór nesmie bez súhlasu obecného zastupiteľstva podnikať alebo vykonávať inú zárobkovú činnosť a byť členom riadiaceho, kontrolného alebo dozorného orgánu právnických osôb, ktoré vykonávajú podnikateľskú činnosť, tzn., že hlavný kontrolór nesmie byť štatutárnym orgánom obchodných ­spoločností alebo nesmie byť členom dozornej rady obchodnej spoločnosti, čiže v tomto smere platí rovnaká nezlučiteľnosť funkcií ako v prípade starostu obce.

Uvedené platí iba v prípade, ak tieto právnické osoby vykonávajú podnikateľskú činnosť. Obchodný zákonník umožňuje vznik obchodných spoločností, a to spoločnosti s ručením obmedzeným a akciovej spoločnosti aj na inú ako podnikateľskú činnosť, tzn., že hlavný kontrolór môže byť členom štatutárneho orgánu alebo dozorného orgánu obchodnej spoločnosti, ktorá je založená za iným ako podnikateľským účelom, pričom takýmto účelom môže byť napríklad rozvoj kultúry, športu, vzdelanosti, zabezpečovanie charitatívnych činností a pod.

Zákon neobmedzuje hlavného kontrolóra vo výkone vedeckých a pedagogických činností, lektorskej činnosti a prednášateľskej činnosti, prekladateľskej činnosti a publicistickej činnosti, literárnej a umeleckej činnosti. Tieto činnosti sú zo zákona vyňaté, pričom akýkoľvek príjem z aktivity z tejto oblasti nediskvalifikujú hlavného kontrolóra z jeho výk

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály