Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Fond rozvoja bývania – tvorba a použitie v podmienkach obcí

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V príspevku sa venujeme avizovanej problematike tvorby a použitia fondu rozvoja bývania. Obce okrem peňažných fondov, ktoré si vytvárajú na základe oprávnenia podľa zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“) a podľa zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“), vytvárajú aj fond rozvoja bývania.

Povinnosť vytvárať fond rozvoja bývania vyplýva zo zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 182/1993 Z. z.“). Podľa § 30 tohto zákonafinančné prostriedky, ktoré obec získa z predaja bytov, nebytových priestorov, domov alebo ich častí, pozemkov zastavaných domom, ako aj z priľahlých pozemkov, sú príjmom rozpočtu obce.

Obec tieto prostriedky môže použiť len na obnovu a rozvoj bytového fondu a výstavbu a obnovu infraštruktúry obce. Nevyčerpané finančné prostriedky sú zdrojom fondu rozvoja bývania obce a obec ich môže taktiež použiť iba na obnovu a rozvoj bytového fondu a výstavbu a obnovu infraštruktúry obce.

! Upozornenie: O použití prostriedkov fondu rozvoja bývania rozhoduje obecné zastupiteľstvo.

Odporúčam, aby uznesenie zastupiteľstva obsahovalo presne určený účel, na ktorý sa použijú peňažné prostriedky z fondu rozvoja bývania a presnú výšku finančných prostriedkov, ktoré sa použijú z fondu rozvoja bývania na stanovený účel.

Výšku peňažných prostriedkov z fondu rozvoja bývania, určenú a schválenú zastupiteľstvom, nesmie obec prekročiť.

! Upozornenie: Zdôrazňujem, že prostriedky fondu rozvoja bývania je obec povinná použiť len na krytie výdavkov týkajúcich sa výlučne jej majetku, nesmie ich použiť na krytie výdavkov týkajúcich sa cudzieho majetku.


Vzor uznesenia obecného zastupiteľstva:

Obecné zastupiteľstvo

schvaľuje:

tvorbu a použitie fondu rozvoja bývania, konkrétne:

  • tvorbu vo výške zostatku nevyčerpaných prostriedkov z predaja bytov, nebytových priestorov, domov alebo ich častí, pozemkov zastavaných domom, ako aj z priľahlých pozemkov vo výške ............. €,
  • použitie na ............................................. (uvedie sa konkrétny účel) vo výške ................ €,
  • použitie na ............................................. (uvedie sa konkrétny účel) vo výške ................ €.

Z citovanej zákonnej úpravy vyplýva, že ak obec predáva bytové domy alebo ich časti, byty a nebytové priestory, pozemky zastavané bytovými domami a priľahlé pozemky, potom zdroje získané z tohto predaja sú kapitálovým príjmom rozpočtu obce.

Zákon č. 182/1990 Z. z. presne definuje účel použitia týchto príjmov – obec ich môže použiť len na obnovu a rozvoj bytového fondu a výstavbu a obnovu infraštruktúry obce, t. j. na kapitálové výdavky rozpočtu obce.

Vzhľadom na skutočnosť, že príjmy z predaja bytov, nebytových priestorov, domov alebo ich častí, pozemkov zastavaných domom, ako aj z priľahlých pozemkov sú kapitálovými príjmami a je možné ich použiť len na rozvoj, obnovu, resp. zhodnotenie majetku obce, predpokladá sa potreba určitej kumulácie týchto príjmov.

Z uvedeného dôvodu je v zákone č.182/1993 Z. z. ustanovené, že v prípade nevyčerpania finančných prostriedkov, tieto sú zdrojom fondu rozvoja bývania obce. Tento fond, ako už z názvu vyplýva, je rozvojovým fondom a teda jeho použitie je prísne účelové.

Obec prostried

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály